Vermogensbeheerder Fidelity doet aanvraag bij SEC voor Bitcoin fonds

Groot nieuws uit de hoek van Fidelity. Peter Jubber, de directeur digitale fondsen, heeft gisteren een verzoek ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor een nieuw fonds. En dit is er niet zomaar eentje: het richt zich volledig op Bitcoin.

Bitcoin fonds

Eerder dit jaar werd de Wise Origin Bitcoin Index Fund I, LP opgericht en dit wordt beheerd vanuit het hoofdkantoor in Boston. De vermogensbeheerder beheert in totaal maar liefst $8,3 biljoen voor haar klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De documentatie geeft weinig details vrij over het fonds en laat zien dat er momenteel nog geen beleggers hebben deelgenomen.

Wat wel bekend is, is dat de minimale inleg voor dit pooling investment funds is vastgesteld op $100.000. Dit laat zien dat het zeer waarschijnlijk is ingericht voor institutionele en geaccrediteerde beleggers.

?s=19

En dat is groot nieuws! Onlangs publiceerde het bedrijf de resultaten van een onderzoek onder 800 institutionele beleggers uit de Verenigde Staten en Europa. De conclusie was dat 36% van de respondenten al in digitale activa had geïnvesteerd. 60% gaf aan dat er in het portfolio een plekje is vrijgemaakt voor digitale activa, waaronder dus Bitcoin.

Focus op digitale assets

De aanvraag voor dit Bitcoin fonds laat al te meer zien hoe serieus de vermogensbeheerder de cryptovaluta neemt. In 2017 waren ze een van de eerste institutionele partijen die zich publiekelijk over Bitcoin uitte.

Een jaar later maakte de CEO Abigail Johnson bekend dat zich ook bezig gingen houden met het minen van Bitcoin. Sindsdien zijn ze ook vol bezig gegaan met de ontwikkeling en lancering van Fidelity Digital Assets (FDA), als dochteronderneming.

Het jaar daarop, in 2019, kende het New York Department of Financial Services de vermogensbeheerder een BitLicense toe, waardoor het akkoord kreeg om zich te manifesteren in de crypto industrie. Inmiddels weten we dat ze bijvoorbeeld ook 10% van de aandelen van Hut8, het Canadese mining bedrijf, in handen hebben.

Ook heeft Fidelity een aandelenpakket gekocht van de BC Group. Daarmee kocht de vermogensbeheerder zich in februari dit jaar bij een van de meeste invloedrijke bedrijven in de Aziatische Bitcoin en crypto markt.

Het is nog wel onduidelijk wat de relatie is tussen Wise Origin Funds en Fidelity Digital Asset. Wat we wel weten is dat Smithfield, de Brokerage Service van Fidelity, zal fungeren als custody van het fonds. Momenteel wordt de naam van het fonds ook door de Amerikaanse Patent and Trademark Office onder de loep genomen.