Puinhoop bij Bitcoin SV, blockchain splitst in drieën door block van 210 MB

Vorige week kon je op bitcoinmagazine.nl lezen dat de blockchain van Bitcoin SV een upgrade onderging. De blockgrootte werd veranderd naar een optional cap van 512 MB per block met een hard cap van 2 GB. Men voorspelde toen al dat deze Quasar-update wel eens voor problemen zou kunnen zorgen. En zo geschiedde.

Bitcoin SV splitsing

Het netwerk van BSV is namelijk in drie verschillende chains gesplit toen een block van 210 MB werd gemined. Op 3 augustus maakte BitMEX Research hier op Twitter melding van. De splitsing heeft meerdere oorzaken: 65% van de nodes deden hun werk goed, 17% bleef haken op het grote block en 19% was überhaupt nog niet ge-upgrade en draaide dus nog op de oude chain van vóór de fork.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op coin.dance is informatie over de blockchain te vinden. Hier is ook te zien dat het block van 210 MB op 3 augustus gedolven is door de miners van CoinGeek. Achter dit block gingen 808.633 transacties schuil.

Puinhoop bij Bitcoin SV, blockchain splitst in drieën door block van 210 MB

Vlak voor de splitsing publiceerde BSV-fan Ryan X. Charles al dat hij problemen had om zijn node te runnen. Hij is de CEO van MoneyButton en hij meldde dat het betaalsysteem van zijn bedrijf voor drie uur stil lag omdat er niet genoeg geheugen beschikbaar was tijdens een stresstest van het netwerk. Verder vind hij de hele update niet gunstig voor de node-eigenaren.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]This has caused problems for many people including the Money Button company which stated that upgrading the instances to accommodate for larger blocksize repeatedly is too expensive and hence makes running a node inefficient. This also caused the hashrate to drop by around 75%.[/penci_blockquote]

Veiligheid en stabiliteit

De gigantische blokken zorgen ervoor dat de hashrate is gedaald van 1200 PH/s naar ongeveer 300 petahashes per seconde. De upgrade heeft er voor gezorgd dat het netwerk uiterst instabiel en onbetrouwbaar is geworden. Coin Dance is met de blockexplorer al geswitcht naar de nieuwe chain, er vanuit gaande dat de andere chain dood bloedt. Er is dus een groepje miners geweest dat voor niets heeft meegedaan aan het netwerk. Ze zullen de muntjes die ze hebben verdient waarschijnlijk kwijt gaan raken en dus hebben ze alleen maar kosten (en dus verlies) gemaakt met dit hele gedoe.

Omdat Coingeek wél op de goede chain de blocks mined raakt het netwerk als maar centraler. Alle andere miners die op grote blocken blijven steken raken geïsoleerd en dat resulteert in nóg meer zeggenschap en hashpower voor Coingeek. Het netwerk vertraagt, raakt ‘verstopt’ en de puinhoop wordt daarmee alleen maar groter. Het voordeel is wel dat het netwerk van BSV niet heel erg groot is en dat er dus voor minder partijen risico’s zijn om deze blockchain te blijven gebruiken.

Bron: Cointelegraph en Cryptopolitan

Lees meer over:
bitcoin svSatoshi