Stijgende bitcoin koers (+16%) verklaard? “Whale stak 100 miljoen dollar in BTC”

Bitcoin laat vandaag maar liefst een stijging zien van 16%. De koers op moment van schrijven ligt rond de $4.757, volgens de marktindex van Messari. Hoe is deze plotselinge ‘pump’ te verklaren? Volgens een marktinsider stak een mysterieuze koper 100 miljoen dollar in bitcoin.

Lees ook: Bitcoin plots meer dan $5.000 waard, hoe kan dat?

Op een dag als vandaag is iedereen op zoek naar verklaringen voor de plotselinge stijging van bitcoin. Een van de verklaringen is bij Reuters te lezen. Zij voeren Oliver van Landsberg Sadie, ceo van BB Group, als bron op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze zegt tegen het persbureau dat een mysterieuze koper in zéér korte tijd circa 100 miljoen dollar aan bitcoin heeft gekocht. De koop heeft simultaan plaatsgevonden op drie beurzen: Coinbase, Kraken en Bitstamp. Het gaat om circa 20.000 stuks BTC die verspreid worden ingekocht. Sadie zegt als volgt:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Analyseer je het volume op deze beurzen, dan zie je dat de orders op deze beurzen qua timing en volume (7.000 BTC) synchroon liepen.[/penci_blockquote]

Over-the-counter kopers

DataDash komt met een andere verklaring: het zijn kopers geweest die eerder de nodige bitcoin hebben vergaard via zogenaamde “over-the-counter”-desks. Dat zijn (on) gereguleerde verkooppunten van BTC zonder dat er een centrale beurs aan te pas komt.

Feitelijk heeft die handel geen directe invloed op de marktprijs. Iets wat bijvoorbeeld ook gebeurt als een bestuurder van en beursgenoteerde onderneming een deel van zijn opties wil verkopen. Dat verloopt via een OTC-desk om de beurs niet te beïnvloeden.

Datadash denkt dat OTC-kopers hun portfolio verder willen aansterken met nieuwe bitcoins nu de OTC-markt enigszins opgedroogd is. Hij zegt in zijn onderstaande analyse onder meer:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]And now they have an incentive for price to actually have slippage to the upside, to clear through that order book, to buy some extra Bitcoin on an exchange, really across most of the major exchanges, probably around 50,000 or 60,000 Bitcoin, and from there actually increasing the value of their much larger position. [/penci_blockquote]

Doorbraak of flashcrash?

Een andere belangrijke vraag die beleggers willen weten: wat kunnen op de korte termijn van de koers verwachten? Wordt de winst direct verzilverd of stappen meer kopers in? Behoort een doorbraak door de $5.000 dollar tot de mogelijkheden?

Stef den Tuinder van Altcoinbase licht de koers van BTC toe:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Bitcoin is fors gestegen vandaag, in enkele minuten ruim 600 dollar. De huidige koers ligt rond de $4.700. Aan de positieve kant zien we een “bullflag”, wat een opwaartse beweging van BTC kan betekenen richting $5.400. Anderzijds is een relativering op zijn plaats.[/penci_blockquote]

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]We zijn zo snel gestegen dat een flashcrash richting $4.200 ook tot de mogelijkheden behoort. Kijken we naar de feiten dan is het handelsvolume in bitcoin verdubbeld. Ook staat bitcoin bij de mainstream media weer onder de meest gelezen artikelen. Is dit dan de ommekeer waar iedereen op heeft zitten te wachten?[/penci_blockquote]

Bronnen: Reuters / Daily Hodl

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...