Operator van Bitcoin beurs BTC-e veroordeeld tot 5 jaar cel voor witwassen

Alexander Vinnik, de man achter de inmiddels ter ziele gegane beurs BTC-e, is veroordeeld tot vijf jaar cel. De operator van de Bitcoin (BTC) beurs werd in Parijs veroordeeld voor het witwassen van geld.

De zaak loopt al geruime tijd. De beurs startte in 2011 en tot 25 juli 2017 kon je naar hartenlust handelen op het platform. Na juli 2017 zat Vinnik vast op verdenking van verschillende misdaden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onder andere Rusland en de VS vroegen Griekenland om een uitlevering. De Rus is maandag veroordeeld in Frankrijk.

Via BTC-e kon je vrij gemakkelijk handelen zonder jezelf te identificeren. Dat is reden genoeg voor verschillende veiligheidsdiensten om onderzoek te doen. Vinnik was als operator verantwoordelijk voor alles wat er op het platform gebeurde. BTC-e was een van de eerste bitcoin beurzen van de wereld.

Witwassen

De rechtbank in Frankrijk bevond Vinnik schuldig aan het witwassen van geld. Ook werd hem afpersing, samenzwering en het beschadigen van automatische processen ter laste gelegd. Hij zou hebben meegeholpen aan malware genaamd Locky.

Deze aanklachten werden door de rechtbank genegeerd, hij is alleen veroordeeld voor het witwassen.

Uitlevering

In het begin van dit jaar werd Vinnik uitgeleverd aan Frankrijk. Hij werd in 2017 gearresteerd in een resort vlakbij het Griekse Thessaloniki op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Zij wezen aan Vinnik als een van de mensen achter de bitcoin beurs BTC-e. Hij werd ook van allerlei andere misdaden beschuldigd, maar tot nu toe blijft het in de huidige rechtszaak alleen bij witwassen.

Nadat de Rus werd opgepakt ging de beurs offline, het domein werd inbeslaggenomen door de FBI. Het platform maakte een herstart onder de naam WEX, maar die handelsplaats ging ook binnen een jaar weer offline.

De VS wil Vinnik nog altijd ook in eigen land berechten. Het is de vraag of dat nog lukt nu hij in Frankrijk is veroordeeld.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...