Crypto alert! 5 redenen om Litecoin (LTC) in de cryptowinter te volgen
Crypto alert – Litecoin is het zilver van de cryptocurrencies. Het doel van Charlie Lee en de zijnen is altijd duidelijk geweest: supersnel, veilig peer-to-peer cash zonder derde partij. Het project van Lee en de Litecoin Foundation rijgt gestaag “milestone” na “milestone” aan hun zilveren cryptozwaard. De koers van LTC profiteert er in 2019 tot nu toe van: een vette plus van 92% (!) de afgelopen 3 maanden, als we uitgaan van de (conservatieve) marktindex OnChainFX. Tegelijkertijd: de huidige koers van 60 dollar ligt 84% ónder de all-time high.
Lees meer: Crypto Alert – 3 cryptomunten om in de gaten te houden in maart
Bekijk onze speciale Litecoin-pagina met alle Litecoin-content
Litecoin koers
Analisten zijn bearish. Cryptotwitter is bearish. Bitcoin wil die 4.000 dollar maar niet vloeren. Ondertussen is de prijs van LTC bijna verdubbeld sinds 1 januari dit jaar, zowel in dollars als sats.
Buiten de koers, Litecoin werkt gestaag aan meer adoptie van haar cryptomunt als betaalmiddel. Een vijftal argumenten die in het voordeel van dit project pleiten (al zijn er altijd nadelen te bedenken…bijvoorbeeld afhankelijkheid van het proof-of-work mining model)
1. Meer bedrijven accepteren Litecoin als betaalmiddel
Het bestaansrecht van een valuta of currency: wordt het gebruikt? Volgens de Litecoin Foundation is LTC als cryptomunt nu wereldwijd op “tienduizenden” verkooppunten te gebruiken. Nog een druppel op een gloeiende betaalplaat.
Medio februari werd een deal gesloten met de Spend app. Spend heeft een samenwerking met VISA. Daardoor is LTC direct in fiat om te zetten bij meer dan 40 miljoen verkooppunten. Dat is een start.
Bob Moore Auto Group has signed on with @AliantPayment to accept Litecoin at their dealerships! The first to have it will be the #1 dealership in Oklahoma City, @bobmooresubaru1. ?
Many thanks to @blackbelt1967 @lisamightydavis @jonnylitecoin @johnkim77! ?#PayWithLitecoin https://t.co/2U5FRF3vdc
— Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 1 februari 2019
Litecoin is now available on the #SpendApp. You can buy, sell and #PayWithLitecoin with your linked bank account. Spend #LTC at 40+ million locations with the Spend Wallet by instantly converting to fiat with the #Spend Visa® Card!@SatoshiLite @LTCFoundation @LiteCoinNews pic.twitter.com/LC3gC54xUP
— Spend.com (@SpendCard) 11 februari 2019
2. Lagere transactiefees
Een van de sterke eigenschappen van peer-to-peer elektronisch geld zijn de lage transactiekosten bij zeer grote bedragen. Een voordeel ten opzichte van traditionele betaalprovider met hogere commissies.
Eind vorig jaar in het nieuws: één van de grootste transacties op het Litecoin-netwerk – 62 miljoen dollar wisselde van eigenaar. Transactiekosten: 50 dollarcent. In de onderstaande grafiek wordt zichtbaar dat de fee per transactie op het netwerk nog steeds daalt.
Litecoin wil haar transactiefee met een factor 10 verlagen met de volgende netwerkupdate (Litecoin Core 0.17.1). De bèta versie is op 9 maart 2019 uitgebracht. Nu ligt de prijs voor elke kilobyte op 5 dollarcent, dat moet dus verlaagd worden naar een 0,5 dollarcent.
3. Snellere transacties
Snelheid op moment van betaling is een warme wens van cryptocurrencies. Kun je je voorstellen dat een transactie bij de kassa langer dan 10 seconden duurt? Het leidt sociaal tot ongemakkelijke situaties. Ook bij Litecoin is hier nog een wereld te winnen. Elke 2,5 minuut wordt een blok gedolven op het proof-of-work netwerk.
De hoop is gevestigd op het Lightning network (LN), dat nu in bèta versie als extra laag op het bitcoin – en litecoinnetwerk draait. Met 100 actieve nodes en ruim 1.100 betaalkanalen timmert Litecoin met LN hard aan de weg.
Bottom line: Litecoin zet stapjes, maar loopt nog tegen enorme uitdagingen aan om op “pinpas”-niveau te komen.
4. Meer privacy
Litecoin onderzoekt serieus of het privacy-aspecten kan toevoegen aan de transacties op haar netwerk. Zo wordt onderzocht of aspecten van het MimbleWimble netwerk kunnen worden geïntegreerd. Charlie Lee verwacht dat privacy juist leidt tot meer adoptie en meer gebruikers van zijn cryptomunt. Dat nieuws leidde tot een mini-rally van de LTC koers.
5. Meer schaarste
Net zoals bij bitcoin wordt het tempo waarmee nieuwe litecoins worden gedolven getemporiseerd. Komende augustus staat de halving van Litecoin op het programma. Dat duurt nog 138 dagen.
In het geval van Litecoin: bij een nieuwe serie van 840 duizend blokken wordt het aantal LTC in elk blok gehalveerd. In totaal kan er 84 miljoen stuks LTC gedolven worden (de laatste ergens in het jaar 2140).
Het huidige aantal in circulatie is bijna 61 miljoen, circa 72% van het totale aantal. Het is een economische wet: schaarste leidt in de meeste gevallen tot een hogere prijs van een goed.
6. Leiderschap
Vloeken in de cryptokerk, maar voor sommige beleggers is zichtbaar leiderschap is factor die leidt tot meer vertrouwen. Met Charlee Lee heeft Litecoin net zoals Ethereum een duidelijk uithangbord.
Hoe een cryptomunt te waarderen?
Leuk, die argumenten, maar misschien nog weinig niets onder zon. Een fundamentelere vraag is:
reflecteert de huidige prijs van LTC de onderliggende waarde van Litecoin als blockchainproject?
De theoreticus Chris Burniske heeft hier een uitgebreide Medium-post over geschreven. Hij gebruikt de volgende formule om een crypto-asset te waarderen:
MV = PQ
M: marktwaarde (‘market cap’)
V: snelheid waarmee de cryptomunt van eigenaar verwisselt (asset’s velocity)
P: het gemiddelde transactiebedrag op het Litecoin netwerk: $8,941 dollar (bron: BitInfoCharts, 14 maart 2019)
Q het gemiddelde aantal transacties per dag op het netwerk: 25.206.
Vermenigvuldigen we eerst P*Q dan leidt tot dit de volgende waardering van het netwerk: 8,941*25.206*365 (dagen) = $82,258,898,790, ruim 82 miljard dollar.
De V is lastig te berekenen, omdat niet bekend is hoeveel coins werkelijk in circulatie zijn (sommigen zijn verloren/gejat). De auteurs gaan uit van “zeer liquide cash”, wat een snelheid heeft tussen een factor 4 en 15.
Zodra V = 15, dan M = $82,258,898,790 USD / 15 = $5,483,926,586 market cap. The price of 1 LTC = $5,483,926,586 market cap / 60,900,996 LTC = $90.05 USD/LTC.
Zodra V = 10, dan M = $82,258,898,790 USD / 10 = $8,225,889,879 market cap. The price of 1 LTC = 8,225,889,879 market cap / 60,900,996 LTC = $135.07 USD/LTC.
Zodra V = 4, dan M = $82,258,898,790 USD / 4 = $20,564,724,700 market cap. The price of 1 LTC = $20,564,724,700 market cap / 60,900,996 LTC = $337.67 USD/LTC.
Welke conclusies kun je uit bovenstaande sommen trekken?
Bij de huidige prijs van 60 dollar is de circulatiesnelheid van LTC zeer hoog te noemen (rond ca. 22). Een simpele verklaring: er wordt dagelijks veel gehandeld in LTC. Daarmee ligt de circulatiesnelheid hoger dan een euro of dollar.
Wat is het effect zodra het aantal LTC transacties toeneemt?
Uitgaande van dit calculatiemodel: meer transacties leidt tot een hogere waardering/prijs mits de circulatiesnelheid ook blijft toenemen. Het is de vraag of deze snelheid blijft toenemen. Minder transacties leidt ook tot een lagere prijs.
Conclusie
Het waarderen van een crypto-asset is uitermate complex. Binnen de huidige waardering is geen rekening gehouden met de factor risico. Het risico dat beleggers willen nemen om te bepalen of een asset onder – dan wel overgewaardeerd is.
We gaan dan ook geen uitspraken doen op de korte termijn, omdat de bodem van de markt nog niet bereikt lijkt. Maar met de bovenstaande 5 factoren heeft de belegger wat inhoud in handen om een asset fundamenteler te volgen.
Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten is zéér risicovol en geschiedt op eigen risico.
Cryptonieuws lees je bij Bitcoin Magazine NL