Crypto 100 #2: Vitalik Buterin is meer dan alleen het genie achter Ethereum

1237 totale weergaven
|

Wie is Vitalik Buterin? is een Russisch-Canadese schrijver en programmeur en was al betrokken bij de Bitcoin-gemeenschap sinds 2011. Maar hij is vooral bekend als de genie achter Ethereum, ’s werelds op één na meest gewaardeerde en erkende cryptocurrency platform achter Bitcoin. Dat is onder hand wel bekend, maar wat weten we nog meer van hem?

Jeugd van Vitalik Buterin

Vitalik werd geboren op 31 januari 1994 in de stad Kolomna, Oblast Moskou, Rusland. Op zesjarige leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar Canada, in de hoop op meer kansen en werkgelegenheid. Terwijl hij in Canada in groep vijf van de basisschool zat, werd Buterin opgenomen in een klas speciaal voor hoogbegaafde kinderen. Hier bleek dat hij zich aangetrokken voelde tot mathematische programmering en economie en hierin uitblonk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

buterin child
Buterin als kind – bron

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Buterin was een vreemde voor sociale bijeenkomsten en buitenschoolse evenementen. Zoals hij zich herinnert, praatten heel wat mensen over hem alsof hij een wiskundig genie was.[/penci_blockquote]

Vitalik heeft altijd redelijk goede cijfers gehad, maar een tijdje was zijn prioriteit om World of Warcraft te spelen in plaats van tijd en moeite te besteden aan zijn huiswerk. Sinds zijn 13e speelde hij WoW tot op een dag in 2010. Het karakter waarmee Vitalik speelde waren veranderd als gevolg van een update door Blizzard. Hij huilde zichzelf die nacht in slaap, en realiseerde toen al hoe gedecentraliseerde diensten kunnen zijn en besloot te stoppen met World of Warcraft.

In 2012 ontving hij een bronzen medaille tijdens de Internationale Olympiade in informatica, een jaarlijks terugkerend concours. Tijdens het tweedaagse concours, dat volledig in het teken staat van programmeren, worden algoritmische problemen opgelost.

vitalik met vader
Vitalik met zijn vader: bron foto

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Dat moment kristalliseerde het voor mij uit. Het overtuigde me echt dat dit de moeite waard is om een risico te nemen en erin te springen. Dus ik deed ik dat.[/penci_blockquote]

Bitcoin

Hij hoorde voor het eerst van Bitcoin van zijn vader, die zelf in 2013 een software startup had. Aanvankelijk dacht hij dat cryptocurrency onvermijdelijk zal mislukken. Dit omdat er geen intrinsieke waarde heeft. Later hoorde hij er echter nog een paar keer over en begon hij belangstelling te ontwikkelen. Zoals hij zelf zei, als je twee keer iets hoort, is het misschien een goed idee om wat tijd te investeren en meer te weten te komen.

In zijn universiteitsjaren begon hij forumberichten te schrijven voor 5 Bitcoins per stuk, wat toen bijna 4 dollar was. Wat begon als een hobby groeide al snel uit tot een obsessie van veertig uur per week die hem uiteindelijk naar een bitcoin meetup in San Jose, Californië bracht.

Al in die tijd beschouwde Vitalik alles wat te maken had met overheidsregulering of bedrijfscontrole als iets slechts een kwaad. Natuurlijk trok de gedecentraliseerde en oncontroleerbare aard van Bitcoin zijn interesse aan. Hoewel zijn beleid ten aanzien van goed en kwaad sindsdien wezenlijk is bijgewerkt, wordt Vitalik nog steeds gemotiveerd door zijn overtuiging dat de machtigen veel te veel macht in handen hebben.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””] If Bitcoin Core is the Republicans and Bitcoin Unlimited is the Democrats, Ethereum is Canada.[/penci_blockquote]

In oktober 2013 bezocht hij Israël, waar hij mensen ontmoette achter de projecten ‘CovertCoins’ en ‘MasterCoin.’ Deze projecten verkenden het gebruik van Blockchain voor verschillende applicaties. Na te hebben gekeken naar de protocollen die deze projecten gebruikten, besefte Vitalik dat het mogelijk is om de protocollen te generaliseren. Al hun functionaliteit is te vervangen door een Turing-complete programmeertaal.

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Ook interessant” background=”” border=”” thumbright=”no” number=”1″ style=”grid” align=”none” withids=”22638″ displayby=”recent_posts” orderby=”rand”]

Ethereum in de maak

In de computerwetenschappen is een Turing-complete programmeertaal iets dat een computer in staat stelt een bepaald probleem op te lossen, gezien het geschikte algoritme en de nodige hoeveelheden tijd en geheugen. Aanvankelijk presenteerde hij zijn idee aan de reeds bestaande projecten, en iedereen vertelde hem dat het een interessant idee is. Maar het was nog niet het juiste moment om zulke grootse dingen uit te voeren. Dus besloot hij het zelf te doen.

Vitalik was slechts 19 jaar oud toen hij op het idee kwam voor een “betere” versie van Bitcoin. De belangrijkste wijziging was het feit dat de nieuwe Ethereum-blockchain geavanceerde scripts kon uitvoeren die we nu kennen als smart contracts. De smart contracts kunnen worden uitgevoerd met behulp van de Ethereum Virtual Machine (EVM), een runtime-omgeving die Turing-complete scripts op de bovenkant van de blockchain kan uitvoeren.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]This is the difference between people like me and Mark Zuckerberg. I live in a world where I presume that I could be a potential adversary to the system[/penci_blockquote]

De Ethereum Foundation, die Buterin heeft opgericht en protocol ontwikkeling subsidieert door het betalen van specifieke ontwikkelaars, heeft een plan om dit te veranderen. Buterin denkt nu na over subsidieprogramma’s en universitaire partnerschappen als manieren om een community van ontwikkelaars van Ethereum op te bouwen. Deze moeten in de toekomst meer van zijn rol kunnen overnemen. Dat kan over vijf jaar gebeuren, zei hij. Dan zal hij nog geen 30 jaar zijn.

Meer ethereum bij Bitcoin Magazine NL?

Lees meer over:
ETHEthereumVitalik Buterin