Cryptopia beurs nog geplaagd door problemen na hack

Crypto update – Cryptopia kondigt een “haircut” aan, wat zoveel wil zeggen dat klanten een deel van hun fondsen kwijt zijn. Het gaat om de cryptomunten BTC, LTC en ETH. Zoals bekend werd de Nieuw-Zeelandse exchange Cryptopia op 14 januari van dit jaar getroffen door een hack. Hierbij werd voor 16 miljoen dollar aan ethereum en ERC20 tokens buitgemaakt. Maar liefst 76.000 verschillende wallets zijn leeggehaald.

Bijzonder detail: de hack ging gewoon door maar liefst 5 dagen na de eerste melding. Het lijkt erop dat de dieven private keys hebben buitgemaakt en deze voor het Cryptopiateam hebben gewist. De opbrengst werd later voor een deel verhandeld op Binance, HitBTC, Bibox en Huobi, maar het grootste gedeelte bevindt zich nog op een aantal wallets.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees meer: Cryptopia 4 maart weer open, 9,4% van beurstegoeden door hackers gejat

40 trade pairs weer “veilig”

Zoals gebruikelijk na een hack deden de meest wilde geruchten de ronde, maar het lijkt er toch op dat het bedrijf wil verder gaan met de zaken. Gisteren heeft Cryptopia namelijk in een tweet bekendgemaakt dat het de handel weer heeft hervat. Allereerst in veertig trade pairs die gekwalificeerd zijn als veilig. De communicatie mag nogal verwarrend genoemd worden, want de lijst beperkt zich niet tot veertig.

“Haircut” Cryptopia

Ondanks het goede nieuws dat de handel weer geopend is zal het laatste woord nog niet gesproken zijn over deze affaire. Cryptopia heeft n.l. een ‘haircut’ aangekondigd van 14% op BTC, 43% op LTC en 100% op ETH.

Wat die haircut exact inhoudt is niet duidelijk gemaakt, maar het lijkt erop dat de klanten dit deel van hun fondsen verliezen.

Met name BTC en LTC zijn opmerkelijk, omdat deze voor zover bekend helemaal niet buitgemaakt zijn bij de hack. Betalen de klanten van Cryptopia hiermee de schade van de hack? Wordt vervolgd.

“Not your keys, not your bitcoin”

Hoe dan ook, de klanten kunnen weer bij hun crypto en de handel zal naar verwachting de komende tijd weer op gang komen. Hoe dit op lange termijn uitpakt voor de exchange is nog onzeker. Blijven de mensen vertrouwen hebben?

Maar het toont in ieder geval weer aan dat het altijd riskant is je fondsen toe te vertrouwen aan een derde partij. Hoe was het ook alweer?

[penci_blockquote style=”style-1″ align=”none” author=””]Your keys, your bitcoin. Not your keys, not your bitcoin.[/penci_blockquote]

Cryptonieuws lees je bij Bitcoin Magazine NL