Jed McCaleb (oprichter Stellar/Ripple/Mt.Gox): “90 procent van cryptoprojecten is bagger, Tron voorop”

Jed McCaleb, medeoprichter en CTO bij Stellar, vindt “90 procent van de cryptocurrencies bagger”, aldus McCaleb in een interview met Yahoo Finance.

“90 procent is bagger, Tron voorop”

McCaleb treedt in tegenstelling tot een Vitalik Buterin en Charlie Lee minder naar buiten toe. Niettemin is hij een invloedrijke spreker binnen de cryptowereld. Hij is onder meer oprichter geweest van Mount Gox, de wijlen cryptobeurs waar voor het eerst bitcoin op verhandeld werd. Ook richtte hij samen in 2011 Ripple op, om vanwege inhoudelijke meningsverschillen Stellar op te richten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

McCaleb hoopt dat in 2019 de “bagger” uit de markt verdwijnt. Hij zegt onder meer: “Een project als Tron is gewoon bagger. Speculanten stoppen er voor miljoenen dollars geld in, terwijl het platform qua technologie niet werkt.” Volgens onbevestigde geruchten heeft Tron veel open source code van de Eos-blockchain gekopieerd en daar hun eigen code aan toegevoegd.

Cryptocurrencies en adoptie

Hij toont zich realistisch als het aankomt op adoptie, de achilleshiel van cryptocurrencies. Hij zegt: “Geen enkele blockchain kan een totaaloplossing bieden. Bitcoin niet, Ethereum niet en ook Stellar niet. Het bitcoin netwerk is te traag, waardoor banken en andere financiële instellingen niet gaan gebruiken.”

Ook zegt hij: “Projecten die geen publieke blockchain gebruiken of ontwerpen, snappen deze technologie niet. Het heeft geen zin om gedistribueerde ledgertechnologie als een traditionele database in te zetten”. Hiermee sneert hij ook richting Ripple, die in zijn ogen te centralistisch te werk gaat.

Volgens McCaleb is 2018 een jaar geweest waar de markt ‘tot rust is gekomen’. Hij ziet het niet als een bearmarkt waarin de markt compleet tot stilstand is gekomen.

Stellar

Stellar Lumens (XLM) wordt door sommigen gezien als het ‘decentrale broertje van Ripple’. Stellar is vrij pragmatisch van opzet: eerst wordt de bestaande data van een organisatie in kaart gebracht en geïntegreerd met de ledgertechnologie van Stellar Lumens. Het netwerk is gratis in gebruik, voor de software is een betaalde licentie vereist en per klus verwacht Stellar tussen de 120 en 200 uur aan technische integratie, afhankelijk of een organisatie ook eigen ontwikkelaars in dienst heeft.
Onder meer Naval Ravikant (Angellist), Patrick Collison (oprichter en ceo Stripe) en Mark Mullenberg (oprichter WordPress.com) zitten in de adviesraad van Stellar.

Chain

Dit jaar kocht Lightyear, de commerciële tak van Stellar, de blockchain startup Chain, die een decentrale cloud computing oplossing heeft ontwikkeld. Ook was er in de maand november de veelbesproken airdrop op blockchain.com. Maar liefst 125 miljoen dollar aan XLM werd er weggegeven. Op de actie is ook kritiek, omdat blockchain.com de gebruikersdata voor advertentie-doeleinden zou gebruiken. Dat gerucht op Twitter is nooit bevestigd.

XLM is de nummer 6 van de Coinmarketcap met een marktwaarde van 2,21 miljard dollar. De huidige koers van XLM is 11,5 dollarcent.

Bronnen: Yahoo Finance / Cryptoglobe

Foto: McCaleb met Muhammed Yunus

Lees meer over:
cryptocurrenciesTronXLM

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...