Londense aandelenbeurs steekt €17,5 miljoen in platform digitale effecten

777 totale weergaven

De London Stock Exchange Group (LSEG) is één van de investeerders in Nivaura, een platform waarop digitale effecten worden aangeboden, ook wel security tokens (STO’s) genoemd. In totaal wordt er 20 miljoen dollar (€17,5 miljoen) in de Londense startup gestoken. Ook Santander InnoVentures, de VC-arm van Banco Santander, behoort tot de investeerders.

Platform digitale effecten

Nivaura wist als eerste platform al in november 2017 digitale obligaties uit te geven, toen nog een wereldprimeur. Inmiddels biedt het Nederlandse NxChange en DX.Exchange uit Estland ook digitale aandelen en obligaties aan. De aandelen of obligaties worden opgeslagen op de blockchain, de security tokens zijn 24/7 verhandelbaar in tegenstelling tot ‘normale’ aandelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Blockchain en tokenisering

Wat is de reden dat de LSA investeert? Persbureau Reuters laat Nikhil Rathi, head of development, aan het woord. De beurs wil gebruik maken van blockchaintechnologie om haar bestaande effecten op een digitale manier te gaan uitgeven. Het huidige uitgifteproces is vaak traag en duur.

Tokenisering van effecten, assets of financiële instrumenten kan de kosten voor het aantrekken van kapitaal fors verlagen, aldus voorstanders. MKB-bedrijven kunnen door het liquide maken van hun assets, zonder een complete beursgang te hoeven ondernemen, nieuw kapitaal aan kunnen trekken.

In Nederland zijn er voorbeeld zoals Ockel en recent Blockport die via een zogenaamde STO-uitgifte digitale aandelen gaan uitgeven.

Lees meer – Crypto-ondernemer Nick Ayton: “Ik verwacht in 2019 een tsunami aan security tokens”

De bestaande financiële wereld gebruikte al langer blockchaintechnologie maar de interesse lijkt toe te nemen. JP Morgan kwam vorige week met een eigen stablecoin, de JP Coin. HSBC gebruikt blockchaintechnologie voor clearing van buitenlandse handel, en heeft daarmee 25% kosten weten te besparen.

Bron: Reuters

Lees meer over:
security tokenSTO

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...