Op deze blockchainbeurs in Estland koop je een aandeel Tesla of Netflix 2.0

Zogenaamde security tokens of digitale effecten worden volgens sommigen een van dé trends van 2019. We zien nu voorzichtig in de markt de komst van beurzen die STO's gaan aanbieden. Zoals het Nederlandse Nxchange van Marleen Evertsz, die een partnership met de Rabobank heeft gesloten om voof vijf bedrijven een digitaal aandeel of obligatie via haar beurs te gaan aanbieden. De blockchaintechnologie erachter wordt in dat geval geleverd door IBM.

DX. Exchange

In het geval van DX Exchange uit Estland kunnen beleggers gaan handelen in Nasdaq-aandelen. Dat is toch wel een kleine revolutie omdat hiermee veel populaire techaandelen ook voor niet-Amerikaanse beleggers (als geaccrediteerde belegger moet je aan hoge voorwaarden voldoen, redactie) bereikbaar worden. Je kunt dus bij DX. Exchange vanaf 7 januari aanstaande een getokeniseerd aandeel van Tesla of Amazon kopen. Ze maken gebruik van het ethereum-netwerk om het traditionele aandeel van een blockchainjasje te voorzien en te verpakken in een ERC20-token. Net zoals bij een 'normaal' aandeel krijg je als belegger dividend over je digitale aandeel.
Partner MPS Marketplace Securities Limited gaat de aandelen op de Nasdaq aankopen en beheren. Naar verluidt worden de prijzen van de Nasdaq vrijwel automatisch gesynchroniseerd met het handelsplatform van DX Exchange.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 7 januari aanstaande moet de beurs ‘live’ gaan.

Maar wat zijn nu de voordelen om bestaande aandelen te tokeniseren? Een van de meest voor de hand liggende verschillen is dat dit aandeel 24/7 verhandelbaar is. Een ander verschil is dat het aandeel in stukjes is te verkopen en aan te kopen, net zoals 'we' met cryptocurrencies gewend zijn. En ook niet-Amerikaanse beleggers ervaren een lagere drempel om te investeren in Amerikaanse techbedrijven. Niet iedereen kan namelijk zomaar gaan handelen op de Nasdaq-beurs.

Hoe is DX. Exchange dan gereguleerd? Het bedrijf heeft kantoren in Estland en Israël, maar opereert onder wet - en regelgeving van Estland en Europa. Zo voldoet men aan de Mifid II vereisten, waarvan Europese financiële instellingen aan moeten voldoen. Partner MPS MarketPlace opereert onder een licentie uitgegeven door Cyprus. Ceo Daniel Skowronski van DX Exchange zegt tegenover persbureau Bloomberg: “We zien een enorme kans om bestaande effecten te tokeniseren. Dit is in onze ogen een begin om de traditionele kapitaalmarkt samen te brengen met blockchaintechnologie.”

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft geen commentaar gegeven op de komst van deze STO-beurs. Volgens sommige experts worden ‘digitale aandelen’ oftewel STO’s een van de bepalende beleggingstrends van 2019. Feitelijk kan elke bestaande asset, van een aandeel tot een kunstwerk, getokeniseerd worden en aangeboden worden op een STO-beurs.

Rabobank-klanten

Onlangs sprak Bitcoin Magazine NL met Marleen Evertsz van Nx.change, die een pilot draait met vijf Rabobank-klanten om hun aandelen of obligaties in de getokeniseerde vorm aan te bieden. Het beheer en clearing van deze STO's is in handen van ABN AMRO Clearing Bank.
Bekijk hieronder het gesprek terug van medio december.

Lees meer over:

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer