Vitalik Buterin (Ethereum): nieuw consensus algoritme maakt blockchain resistent tegen 51% aanval
In een nieuwe paper heeft Vitalik Buterin een nieuw hoofdstukje toegevoegd voor een nieuw consensus algoritme. Binnen dit ‘nieuwe’ consensusalgoritme hoeft slechts 1% van alle knooppunten (nodes) “eerlijk” te zijn. Een hacker moet dus 99% van alle knooppunten in handen hebben om een hack uit te voeren. Een 51% aanval, waarbij meer dan de helft een netwerk gecontroleerd een hacker, kan hiermee tot het verleden behoren.
Nieuw algoritme
Vitalik zegt in de white paper: “Wist je dat zodra je meer aannames toevoegt (waarnemers die real-time de consensus van blockchain controleren) de fouttolerantie verhoogt naar 99%?”
Het algoritme waar Vitalik zich op gebaseerd is niet nieuw. Deze is in 1982 voor het eerst uitgebracht door computerwetenschapper Leslie Lamport, die een Turing Award ontving voor zijn werk aan gedistribueerde systemen.
Het algoritme introduceert de zogenaamde “onafhankelijke waarnemer nodes”. Deze waarnemers controleren de blockchain real-time en detecteren inconsistenties op het netwerk. Dit werkt omdat “double spend”-aanvallen sneller (of langzamer) zijn dan normale transacties en speciale knooppunten in de oplossing die Vitalik aandraagt.
Nieuwe consensus
Ethereum-ontwikkelaar Conrad Barski legt preciezer uit wat hier nieuw aan is: “Gewoonlijk wordt de blockchain consensus [algoritmen] gedaan door validators (d.w.z. miners). Vitalik stelt voor dat als een onafhankelijke observator van het netwerkverkeer “vals” verkeer detecteert op het netwerk. Een blockchainclient (mijnwerker/validator) in realtime kijkt wat er gebeurt en let op wanneer er transacties verschijnen. Zodra er sprake van een 51% aanval kan een waarnemers extra veiligheidsmaatregelen tegen een dergelijke aanval.”
Van proof-of-work naar proof-of-stake
Wat betekent dit voor ethereum, de één na grootste cryptomunt in marktkapitalisatie en het dominante blockchainplatform voor start-ups in deze industrie?
Tijdens de ethereum meetup in Zug, Zwitserland begin juli werd duidelijk dat het team achter ethereum druk doende is om een consensus van Proof-Of-Work (POW) naar een Proof-Of-Stake (POS) principe. Het achterliggende algoritme heet Casper. In de onderstaande infographic is het verschil tussen POW en POS weergegeven.
Een van de maatregelen van ethereum is dat de beloning per block wordt verlaagd van 3 ETH naar 0,6 ETH.
Ethereum toekomst?
Wordt het bovenstaande idee van Vitalik in het netwerk van ethereum geïntegreerd, dan wordt deze een stuk veiliger. Dat gaat logischerwijs pas gebeuren zodra de POS-vernieuwing is afgerond. Naar verluidt is de definitieve overgang naar POS op zijn vroegst begin 2019 te verwachten, later dan verwacht. Zoals Vitalik twee jaar geleden op Reddit al aankondigde, zal een complete integratie van POS pas in 2021 een feit zijn.
Bron: Blockmanity