Begin van een nieuw tijdperk: AI-gedreven crypto criminaliteit in opkomst

1826 totale weergaven
ai crime

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds vaker gebruikt voor geavanceerde crypto criminaliteit. Dat varieert van deepfake-oplichting tot cyberaanvallen vanuit een staat. Volgens de onderzoekers van Elliptic is dit type criminaliteit pas net begonnen.

De opkomst van AI gedreven crypto crime markeert een nieuw tijdperk van cyberdreigingen. In het rapport staat hoe geavanceerde technologieën worden gebruikt voor bijvoorbeeld deepfakes. Deepfakes zijn een vorm van synthetische media waarin een persoon in een bestaand beeld of video wordt vervangen door iemand anders met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning technieken.

Maar ook door staten gesponsorde cyberaanvallen en andere geavanceerde illegale activiteiten worden in het rapport genoemd. Zo is er een advertentie voor een “onethische” generatieve pre-trained transformer (GPT) op het dark web, die beweert: “AI heeft twee gezichten, net als mensen.”

Deze dualiteit is verder te zien in de WormGPT-advertentie die in het rapport wordt benadrukt:

“Omarm de donkere symfonie van code, waar regels niet meer bestaan en de enige beperking je verbeelding is. Samen navigeren we door de schaduwen van de cyberspace, klaar om nieuwe frontiers te veroveren. Wat is jouw volgende stap?”

Deepfakes

Elliptic onthult verder dat deepfake-video’s met Elon Musk en de voormalige Singaporese premier Lee Hsien Loong worden gebruikt om frauduleuze cryptoprojecten te promoten.

“Nagemaakte video’s – of ‘deepfakes’ – van bekende personen die investeringsfraudes promoten, hebben zich gericht op de gelijkenissen van Elon Musk, de voormalige Singaporese premier Lee Hsien Loong en zowel de 7e als de 8e presidenten van Taiwan, Tsai Ing-wen en Lai Ching-te.”

Ook gebruiken oplichters deepfakes op sociale mediaplatforms, wat leidt tot misleiding van nietsvermoedende slachtoffers om hun geld af te troggelen. “Crypto weggeefacties en verdubbelingsfraudes maken steeds vaker gebruik van deepfake-video’s van crypto-CEO’s en beroemdheden om slachtoffers aan te moedigen geld te sturen naar frauduleuze crypto-adressen.”

VS waarschuwt voor Noord-Koreaanse criminaliteit

Volgens het rapport spreekt Anne Neuberger, de Amerikaanse plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur voor cyber- en opkomende technologieën, ook haar groeiende bezorgdheid uit over AI-criminaliteit.

Neuberger waarschuwt dat AI ook wordt misbruikt voor andere doeleinden dan alledaagse oplichtingen: “Sommige Noord-Koreaanse en andere door de staat gesponsorde en criminele actoren zijn waargenomen bij het proberen AI-modellen te gebruiken om de creatie van schadelijke software te versnellen en kwetsbare systemen te identificeren.”

AI-crime loont niet

Het rapport gaat in op de mate waarin AI wordt misbruikt, wat is waar te nemen op dark web-forums. “Op talloze dark web cybercrime-forums heeft Elliptic gesprekken geïdentificeerd die de toepassing van LLM’s verkennen om crypto wallet seed phrases te reverse-engineeren, authenticatie voor diensten zoals OnlyFans te omzeilen, en alternatieven te bieden voor beeld ‘ontkleding’ manipulatie diensten zoals DeepNude.”

Naarmate de activiteit op het dark web toeneemt, neemt ook het potentieel voor ondergang toe, zoals blijkt uit de recente arrestatie van een eigenaar van een dark web-marktplaats in New York op 18 mei. De 23-jarige man is beschuldigd van het bezitten, runnen en profiteren van een $100 miljoen dark web-narcoticamarkt nadat de FBI zijn crypto-transacties had getraceerd.

Lees meer over:
AIcrime

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...