Crypto presales: Een gids voor het kopen en claimen van presale tokens

183655 totale weergaven

 

Presales van cryptocurrency’s bieden investeerders een unieke kans om tokens te kopen voordat ze beschikbaar zijn voor het grote publiek, vaak tegen een gereduceerd tarief. Deze vroege investeringsfase is cruciaal voor de fondsenwervingsinspanningen van een project, waardoor ontwikkelaars kapitaal kunnen veiligstellen voor ontwikkeling, marketing en naleving van de regelgeving. 

Hier is een gedetailleerde gids om je te helpen navigeren door het proces van het kopen van presale tokens en het claimen ervan.

Wat is een crypto-presale?

Crypto-presales zijn een fondsenwervingsfase in een cryptocurrency-project waarbij tokens met korting worden verkocht aan vroege investeerders. Deze fase vindt plaats voor de openbare verkoop of Initial Coin Offering (ICO)

Door deel te nemen aan presales kunnen investeerders nieuwe projecten vroeg steunen en mogelijk profiteren van lagere tokenprijzen en extra voordelen.

Belangrijkste verschillen tussen presale en public sale:

Voordat we in het proces van het kopen van presale tokens duiken, is het essentieel om de verschillen tussen presales en openbare verkopen te begrijpen. Deze verschillen kunnen uw investeringsstrategie en potentiële rendement aanzienlijk beïnvloeden.

 • Toegang: Presales zijn vaak beperkt tot vroege backers, terwijl openbare verkopen voor iedereen toegankelijk zijn.
 • Prijsstelling: Tokens zijn meestal goedkoper tijdens presales om vroege investeringen te stimuleren.
 • Hoeveelheid: Het aantal beschikbare tokens in een voorverkoop is meestal lager dan in een openbare verkoop.

Hoe deel te nemen aan crypto presales?

Deelnemen aan crypto presales kan een lonend maar complex proces zijn. Hier is een stap-voor-stap handleiding om je te helpen aan de slag te gaan en weloverwogen investeringsbeslissingen te nemen.

Onderzoek en due diligence

Onderzoek grondig de whitepaper, het team, de roadmap en het marktpotentieel van het project. Controleer de feedback van de gemeenschap op platformen zoals Reddit, Telegram en Twitter om de geloofwaardigheid van het project te peilen.

Bereid je wallet voor

Zorg ervoor dat je een compatibele cryptocurrency-wallet hebt, zoals MetaMask of Trust Wallet, gevuld met de benodigde cryptocurrency (meestal ETH of BNB) en genoeg om de transactiekosten te dekken.

Doe mee aan de presale

Bezoek de officiële website van het project of neem deel aan hun officiële communicatiekanalen voor details over de presale. Volg de instructies om deel te nemen, wat meestal inhoudt dat je je wallet moet verbinden met het presale-platform, je investeringsbedrag moet invoeren en de transactie moet bevestigen.

Controleer uw aankoop

Controleer uw transactie op een blockchain explorer, zoals Etherscan, om er zeker van te zijn dat deze correct is verwerkt.

Hoe uw tokens claimen

Nadat de presale is afgelopen, moet u uw tokens claimen. Het claimproces kan variëren afhankelijk van het project en de methode die ze gebruiken. Hier zijn de belangrijkste types:

Airdrops

Tokens worden direct naar uw wallet gedistribueerd zonder dat u iets hoeft te doen. Zorg ervoor dat het adres van je wallet correct is bij het projectteam. Zodra de airdrop plaatsvindt, controleer je je wallet om te zien of de tokens zijn aangekomen.

Handmatige claims

Je moet je tokens handmatig claimen door interactie met het smart contract van het project of een speciaal claimportaal. Bezoek de officiële claimpagina van het project, verbind je wallet en volg de instructies om je tokens te claimen. Zorg ervoor dat je genoeg crypto hebt om de transactiekosten te dekken.

Staking contracts

Tokens worden verdeeld via staking contracten, waarbij je je gekochte tokens moet inzetten om extra beloningen of de initiële verdeling te ontvangen. Ga naar het staking-platform via de officiële website van het project, sluit je wallet aan en stort de benodigde tokens op het inzetcontract. Neem uw tokens op nadat de inzetperiode is afgelopen.

Goede Praktijken

Wanneer je investeert in crypto-presales, is het belangrijk om je bewust te zijn van verschillende bijkomende factoren die je investering en het potentiële rendement ervan kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden.

 • Pas op voor oplichting: Neem altijd contact op met officiële projectkanalen om phishing-zwendel te vermijden. Controleer URL’s en officiële aankondigingen dubbel.
 • Blijf op de hoogte: Houd de officiële sociale media en communicatiekanalen van het project in de gaten voor updates over de distributie-tijdlijn en noodzakelijke acties.
 • Begrijp de gaskosten: Gas kosten kunnen aanzienlijk fluctueren, dus het is verstandig om tokens te claimen tijdens perioden van lagere netwerk activiteit om kosten te besparen.
 • KYC- en AML-controles: De meeste presales vereisen dat investeerders Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) controles voltooien om ervoor te zorgen dat fondsen afkomstig zijn van legitieme bronnen en om financiële fraude te voorkomen.
 • Tokenomics en wachttijden: Inzicht in de tokenomics, inclusief token-allocatie, distributieplan en vesting periodes, is cruciaal. Deze informatie helpt je bij het beoordelen van de levensvatbaarheid van het project op de lange termijn en de potentiële risico’s.
 • Wettelijke en regelgevende overwegingen: Wees je bewust van de regelgeving in je land met betrekking tot investeringen in cryptocurrency. Naleving van lokale wetten is essentieel om juridische problemen te voorkomen.

Voor- en nadelen van presales

Deelnemen aan crypto-presales heeft zijn eigen voor- en nadelen. Als je deze begrijpt, kun je een beter geïnformeerde beslissing nemen.

Voordelen:

 • Prijzen met korting: Presale tokens worden vaak verkocht tegen een lagere prijs in vergelijking met de openbare verkoop, waardoor vroege investeerders mogelijk hun rendement kunnen maximaliseren.
 • Vroege toegang: Investeerders krijgen vroegtijdige toegang tot veelbelovende projecten, wat voordelig kan zijn als het project na de lancering significante tractie krijgt.
 • Bonussen en incentives: Veel projecten bieden extra bonussen of incentives voor deelnemers aan de presale, zoals extra tokens of exclusieve voordelen.
 • Innovatie ondersteunen: Door vroeg te investeren, draagt u bij aan de ontwikkeling van innovatieve blockchainprojecten.

Nadelen:

 • Hoog risico: Investeren in projecten in een vroeg stadium kan riskant zijn vanwege de onzekerheid over het succes van het project.
 • Lock-up periodes: Sommige presales hebben vesting schema’s die voorkomen dat je je tokens meteen kunt verkopen, wat een nadeel kan zijn als de token-waarde daalt.
 • Oplichting en fraude: De cryptoruimte kan gevoelig zijn voor oplichting, waardoor grondig onderzoek en due diligence essentieel zijn.
 • Risico’s door regelgeving: Veranderende regelgeving in de cryptocurrency-ruimte kan invloed hebben op de waarde en legaliteit van je investering.

Voorbeelden van succesvolle presales

Om context te bieden en het potentieel van beleggen in presales aan te tonen, kijken we naar twee voorbeelden van succesvolle presales die het blockchain landschap aanzienlijk hebben beïnvloed.

Ethereum (ETH)

De presale van Ethereum vond plaats tussen juli en augustus 2014 en bracht ongeveer $ 18 miljoen op, wat op dat moment gelijk stond aan 31.529 BTC. Tijdens de presale werd Ether (ETH) verkocht tegen een koers van 2000 ETH per BTC gedurende de eerste 12 uur, daarna tegen een koers van 1337 ETH per BTC voor de rest van de presale.

De fondsen die werden opgehaald tijdens de presale waren cruciaal voor de ontwikkeling en lancering van het Ethereum-netwerk officieel live ging op 30 juli 2015. 

Deze financiering zorgde voor de nodige middelen om het Ethereum-platform te bouwen, dat smart contracts introduceerde en een gedecentraliseerd platform waarmee ontwikkelaars decentralized applications (DApps) konden maken. Deze innovaties zorgden voor een revolutie in de blockchainindustrie en leidden tot de ontwikkeling van duizenden DApps.

Vandaag de dag is Ethereum de op één na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, na Bitcoin. Het is de ruggengraat geworden van veel blockchainprojecten en decentralized finance (DeFi) platforms. De presale hielp bij het opzetten van een robuuste gemeenschap van ontwikkelaars en investeerders, die cruciaal is geweest voor de voortdurende ontwikkeling en het succes van Ethereum.

EOS (EOS)

EOS hield zijn token-preasle over een langere periode van 26 juni 2017 tot 1 juni 2018. Deze presale was uitzonderlijk succesvol en bracht meer dan $ 4 miljard op, waardoor het een van de grootste fondsenwervingsevenementen in de geschiedenis van blockchain was. De structuur van de tokenverkoop van EOS was uniek, met een continue en periodieke tokenverdeling, wat bijdroeg aan een wijdverspreide deelname en betrokkenheid van een diverse groep investeerders.

De aanzienlijke fondsen die tijdens de presale werden opgehaald, werden gebruikt voor de ontwikkeling van de EOSIO-software, die bedoeld was om een schaalbaarder en gebruiksvriendelijker blockchainplatform te bieden. EOSIO biedt een hoge doorvoer van transacties, gratis transacties voor gebruikers en een bestuursmodel dat het mogelijk maakt om geschillen op te lossen en het systeem te upgraden.

Deze technologische vooruitgang heeft EOS gepositioneerd als een van de top cryptocurrencies door marktkapitalisatie. De focus van het platform op schaalbaarheid en bedrijfsoplossingen heeft ervoor gezorgd dat het alom wordt erkend en toegepast in verschillende sectoren, waaronder gaming, sociale media en gedecentraliseerde financiën.

Samenvatting

Crypto presales zijn een vitale fase voor nieuwe projecten, die hen de financiële steun geven die nodig is om hun visie tot leven te brengen. Het is essentieel voor elke blockchain-ondernemer om te begrijpen hoe een presale werkt, van het werven van fondsen tot het kiezen van het juiste lanceerplatform. 

Of je nu een nieuw cryptoproject wilt lanceren of erin wilt investeren, een grondig begrip van hoe crypto-presales werken kan een aanzienlijk voordeel opleveren in de dynamische wereld van cryptocurrency.

  Door: Raul Gavira

  Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....