Crypto Wallets: Soorten, Beveiliging en Gebruik
Wat is een cryptocurrency wallet?
Een cryptocurrency wallet is een digitale applicatie of apparaat die je nodig hebt om cryptocurrency op te slaan buiten een gecentraliseerde exchange. Het is vergelijkbaar met een fysieke portemonnee, maar in plaats van dat je kaarten, papier en munten opslaat, bewaar je hier je cryptomunten en Non-Fungible Tokens (NFT’s).
Een crypto wallet maakt het mogelijk om digitale valuta’s op te slaan, te ontvangen en te versturen. De meeste wallets zijn tegenwoordig gebruiksvriendelijk en maken het opslaan en handelen in digitale valuta’s veel eenvoudiger dan in het verleden.
Je kunt kiezen uit verschillende soorten wallets gebaseerd op jouw voorkeur voor veiligheid, toegankelijkheid en gebruiksgemak. Zo zijn software wallets veel toegankelijker en maken deze het versturen van crypto makkelijker, terwijl hardware wallets juist extra beveiliging bieden tegen hackers.
- Een crypto wallet is een applicatie of apparaat die je nodig hebt om digitale valuta’s op te slaan buiten gecentraliseerde exchanges om.
- Wallets maken gebruik van public keys (je wallet adres) om je wallet te identificeren en private keys om je wallet te beveiligen.
- De meeste cryptocurrency wallets kunnen gebruikt worden om allerlei soorten cryptocurrency’s en NFT’s op te slaan en te verhandelen.
- Er zijn verschillende soorten wallets met hun eigen voordelen op het gebied van toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.
Hoe werkt een crypto wallet?
Crypto wallets zijn applicaties voor op je computer en mobiele apparaten die met gebruik van een internetverbinding toegang hebben tot één of meerdere blockchains. Cryptomunten van deze blockchains worden nergens fysiek opgeslagen, maar zijn juist een verzameling van verspreide data die je wallet bij elkaar verzamelt.
Aan de hand van je public key (wallet adres), weet de software hoeveel je van elke cryptocurrency in je wallet hebt.
Wallets maken het tegenwoordig erg eenvoudig om cryptocurrency te verzenden en te ontvangen. Via een handige gebruikersinterface kun je kiezen wat je wil versturen en hoeveel hiervan, door een adres van een andere wallet in te vullen, kun je met gebruik van de bijbehorende blockchain crypto versturen naar een andere wallet.
Om cryptocurrency te ontvangen hoef je niets te doen, zodra iemand anders crypto naar je verstuurt en de transactie is geverifieerd, komt deze cryptocurrency automatisch in je wallet terecht.
Soorten cryptocurrency wallets
Er zijn vele verschillende soorten wallets die elk hun eigen voordelen met zich meebrengen. Zo heb je custodial en non-custodial wallets, maar ook hot (online) en cold (offline) wallets om Bitcoin en andere cryptocurrencies op te slaan.
Custodial Vs Non-Custodial Wallets
Ten eerste is het ontzettend belangrijk om onderscheid te maken tussen custodial en non-custodial portemonnees. Een custodial wallet is een crypto wallet die je aan kunt maken bij een derde partij die voor jou de private keys beheert. Voorbeelden hiervan zijn brokers en exchanges, waarbij je dus ook een eigen wallet hebt.
Omdat de derde partij jouw private keys beheert, is het belangrijk om bij een custodial wallet te kiezen voor een betrouwbare partij, zoals gereguleerde brokers en crypto exchanges.
Het voordeel van een custodial wallet is dat als je deze bij een betrouwbare partij hebt, de kans minimaal is dat deze wallet wordt gehackt. Het nadeel is echter dat als een exchange instort, je al je geld kwijt bent, wat niet vaak voorkomt, maar bijvoorbeeld in 2022 meerdere keren is gebeurd, waaronder de crypto exchange FTX.
Als je dit risico liever niet neemt, is het beter om een non-custodial wallet te gebruiken, een wallet waarvan jij de private keys beheert en grotendeels zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging van je cryptocurrency. Er zijn 3 veelvoorkomende soorten non-custodial wallets, namelijk software-, hardware- en paper wallets.
Software Wallets
Software wallets zijn de meest toegankelijke soort wallet en bestaan in de vorm van een applicatie voor op je computer of mobiele apparaat. Met deze wallet kun je crypto opslaan, verzenden, ontvangen en nog veel meer.
Deze wallet kun je ook verbinden met crypto applicaties, ook wel decentralized apps of dApps genoemd. Zo kun je tokens verhandelen op gedecentraliseerde exchanges of je crypto gebruiken om op verschillende manieren geld te verdienen.
Het voordeel van software wallets is dat ze eenvoudig te gebruiken zijn en dat ze vaak ook nog eens 100% gratis zijn. Het nadeel is dat, hoewel deze wallets redelijk goed beveiligd zijn, het een hot wallet is, wat betekent dat deze direct of indirect verbonden is met het internet.
Hierdoor is het in theorie mogelijk dat hackers in kunnen breken op je wallet en geld uit je wallet halen. Dit risico kan echter verkleind worden door je wallet goed te beveiligen en op de hoogte te blijven van de manieren waarop hackers in je wallet kunnen komen.
Hardware Wallets
Hardware wallets zijn fysieke apparaten die je moet aanschaffen voordat je crypto op kunt slaan. Deze wallets zijn onder grotere investeerders de meest pouplaire omdat ze veiliger zijn dan software wallets.
Hardware wallets zijn ook wel cold wallets omdat ze niet verbonden zijn met het internet totdat je ze aansluit op je computer of mobiele apparaat. Omdat deze wallets transacties vaak automatisch verwerken, kunnen hackers geen informatie opslaan om in je wallet te breken.
Het is aan te raden om gebruik te maken van betrouwbare hardware wallets, zoals die van Trezor en Ledger. Je hebt zo’n wallet al vanaf minder dan €100, daarom is het een investering waard om je cryptocurrency zo goed mogelijk te beschermen.
Paper Wallets
Paper wallets zijn een oudere soort cold wallet waarbij je je private keys offline opslaat, meestal op een stuk papier. Hoewel deze soort wallet goed beveiligd is tegen hackers, is het niet bepaald gebruiksvriendelijk omdat papier erg kwetsbaar is.
Paper wallets worden daarom vandaag de dag weinig gebruikt, omdat hardware wallets een beter alternatief zijn. Als je op een of andere manier je private keys kwijtraakt, zijn alle cryptomunten op je paper wallet ook niet meer te gebruiken.
Lees verder: Wat is de beste crypto wallet?
Veiligheid van cryptocurrency wallets
Het kraken van slecht beveiligde wallets is een eenvoudige manier waarop hackers geld verdienen met de crypto markt. Daarnaast maken hackers gebruik van sluwe trucjes om crypto van je te stelen zonder überhaupt bij je wallet in te breken. Hier zijn enkele goede manieren om je crypto wallet veilig te houden.
Deel met niemand je seed phrase
Wanneer je een non-custodial crypto wallet aanschaft, krijg je en seed phrase, een toegangssleutel die meestal bestaat uit 12 woorden. De seed phrase is verbonden aan je private keys en maakt het mogelijk om je wallet te herstellen als het bijbehorende apparaat kapot gaat of verloren raakt.
Het is aangeraden om deze seed phrase op te schrijven op papier (naar voorkeur op meerdere plekken) en offline op te slaan. Iedereen die toegang heeft tot je seed phrase, kan toegang krijgen tot jouw wallet, zorg er dus voor dat je deze met niemand deelt en dat hackers er niet bij kunnen komen.
Two-Factor Authentication
Two-Factor Authentication, ook wel 2FA, is een extra maatregel om een wallet te beveiligen. Door 2FA in te stellen bij je wallet, dien je bij het inloggen en het verzenden van cryptocurrency een code in te vullen die naar een ander apparaat van jou wordt verstuurd.
Zorg daarnaast dat je een uniek en veilig wachtwoord gebruikt, zodat hackers deze niet zomaar kunnen kraken.
Trucjes van hackers
Hackers hebben ook creatieve manieren om cryptocurrency te stelen, bijvoorbeeld zogenaamde airdrops, phishing berichtjes of het 1 op 1 kopiëren van een website. Hier zullen de komende jaren waarschijnlijk meer nieuwe trucjes bijkomen, daarom is het handig om hiervan op de hoogte te blijven.
Vertrouw nooit mailtjes die er verdacht uitzien en je gratis crypto aanbieden zonder dat je hiervan de reden weet. Pas ook op voor namaak websites die erg veel op het origineel lijken, deze onderscheid je door naar de domeinnaam boven in de adresbalk te kijken.
Wanneer je een smart contract call krijgt van een website die je nooit eerder hebt gebruikt, is dit vaak een hacker die je crypto probeert te stelen. Lees de details van deze smart contract goed door en wijs deze af als je het niet vertrouwt. Je kunt altijd een beveiligingsextensie gebruiken, zoals Pocket universe, om een extra beveiligingslaag toe te voegen bij het ondertekenen van transacties. Deze beveiligingsextensie zal je waarschuwen over de legitimiteit van de smart contracts. Dit is het perfecte hulpmiddel als je niet weet hoe je smart contracts moet lezen.
Gebruik geen Public WiFi
Vermijd toegang tot je digitale portemonnee via openbare wifi. Dit kan een hotspot zijn voor hackers die de privésleutels van mensen willen stelen. Het is een goede gewoonte om een veilige VPN te gebruiken voor cryptowallets. Dit versleutelt je verkeer en maakt het hackers veel moeilijker om je privésleutels te stelen.
Wat is de beste crypto wallet?
Nu weet je wat de voordelen van verschillende soorten wallets zijn en waarschijnlijk ook welke als beste bij jouw situatie past. In het geval dat je een software wallet nodig hebt, zijn er verschillende opties om uit te kiezen.
Wij hebben verschillende software wallets met elkaar vergeleken en denken dat Best Wallet de beste crypto wallet is om te gebruiken als software wallet. Best Wallet is een nieuwe non-custodial wallet waarmee je veilig je crypto kunt opslaan, versturen en ontvangen.
Best Wallet heeft daarnaast extra features zoals airdrops, een ingebouwde gedecentraliseerde exchange, toegang tot de beste opkomende crypto projecten, gratis token swaps en nog meer.