Dit zijn de belangrijkste cryptocurrencies, ook wel altcoins, naast Bitcoin
In 2009 werd Bitcoin voor het eerst publiek beschikbaar nadat Satoshi Nakamoto de eerste blockchain ontwikkelde en een transactie verstuurde. Sindsdien zijn er duizenden andere cryptomunten beschikbaar gekomen en is de markt al door meerdere revoluties heen gegaan.
In dit artikel lees je alles over de belangrijkste cryptocurrencies naast Bitcoin. Je vindt informatie over tien altcoins die een nieuwe functie naar de blockchain hebben gebracht en daarmee boven de markt uitspringen.
- In 2013 waren er slechts enkele tientallen cryptomunten, nog geen 10 jaar later is dit aantal over de 10.000 verschillende cryptomunten heen gegaan.
- Er is een onderscheid tussen cryptomunten met een eigen blockchain en tokens die ontwikkeld zijn op een andere blockchain, inmiddels zijn er van die tweede categorie het meeste.
Wat zijn cryptocurrencies?
Cryptocurrencies zijn digitale valuta die ontwikkeld zijn met behulp van blockchain techniek. Het is ooit ontwikkeld als tegenhanger van ons financiële systeem waarbij een aantal grote instellingen de macht over het geld hebben, zoals banken en overheden.
Het probleem van gewone valuta is bijvoorbeeld dat er ongelimiteerd geld bijgedrukt kan worden wanneer een centrale bank dat nodig vindt. Bij cryptomunten als Bitcoin is er een gelimiteerde oplage en staat al sinds het begin vast hoe deze toegevoegd worden aan de markt.
Bij cryptocurrency wordt er gebruik gemaakt van een techniek waardoor de transacties gecontroleerd worden door een grote groep nodes. Deze zijn onafhankelijk van elkaar, waardoor er sprake is van decentralisatie. Een transactie wordt pas uitgevoerd als de informatie bij al deze nodes hetzelfde is.
Soorten altcoins
De markt van cryptocurrency is onder te scheiden in twee categorieën: Bitcoin en de rest. Dat klinkt misschien gek, maar alle cryptomunten die na Bitcoin ontwikkeld zijn worden gezien als altcoins (alternatieve coins).
Hieronder vind je de belangrijkste cryptocurrency naast Bitcoin. Er zijn daarbij grote verschillen, zo hebben een aantal van deze altcoins een eigen blockchain, terwijl je ook tokens vindt die op een ander netwerk ontwikkeld zijn.
1. Ethereum (ETH)
Ethereum is al jaren de grote uitdager van Bitcoin en daarmee de meest waardevolle altcoin. Het netwerk van Ethereum heeft al meerdere keren voor grote veranderingen in de crypto markt gezorgd en dat komt allemaal dankzij de smart contracts-functionaliteit.
Smart contracts maken het mogelijk om bepaalde zaken te programmeren op een blockchain. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat er een bepaalde transactie gedaan wordt als er een tegenprestatie geleverd is. Dit wordt dan automatisch op de blockchain uitgevoerd en kan niemand terugdraaien of mee frauderen.
Verder heeft Ethereum het mogelijk gemaakt om tokens aan te maken op de ETH blockchain. Daardoor heeft het een zeer hoge ‘TVL’, Total Value Locked. Dit is de totale waarde die vastgehouden wordt op de Ethereum blockchain in andere toepassingen.
Er wordt hard gewerkt aan het Ethereum netwerk om deze sneller, goedkoper en zuiniger te maken. Daarvoor werd er in 2023 overgestapt van een Proof-of-Work mechanisme naar Proof-of-Stake.
Lees meer over hoe je Ethereum kunt
2. Tether (USDT)
Tether is ’s werelds meest bekende stablecoin; dit zijn crypto tokens die gekoppeld zijn aan ouderwetse valuta om trading gemakkelijk te maken. De token van Tether is verkrijgbaar op verschillende blockchains waaronder Algorand, Avalanche, Bitcoin Cash, Ethereum, EOS, Polygon en Solana.
Het bedrijf achter Tether heeft naast USDT ook nog andere stablecoins die bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan de Euro of aan de goudreserves, maar USDT is met afstand de meest populaire keuze. Dat komt omdat bijna alle traders ter wereld de dollar koersen gebruiken bij hun investeringen.
Tether Challenges UN Report and Calls for Blockchain Education
Read more ⬇️https://t.co/RM474wIiqo
— Tether (@Tether_to) January 15, 2024
Met USDT kun je gemakkelijk traden doordat je geld op exchanges om kan zetten naar de stablecoin en die gemakkelijk overal binnen de crypto markt kan gebruiken. Zo kun je er ook mee op decentrale exchanges handelen of gebruiken om mee te doen aan presales.
Er is in de loop der jaren wel kritiek geweest op Tether. Zo werden ze in 2021 beschuldigd door toezichthouders dat ze in de periode tussen 2016 en 2018 slechts 27,6% van de reserves hadden voor de uitgegeven Tether tokens. Dit is cruciaal om de ‘peg’, de verbinding met de dollar, te behouden.
3. Ripple (XRP)
Ripple is al jaren één van de meest belangrijke cryptocurrencies naast Bitcoin, maar heeft enkele bewogen jaren achter de rug. Het werd aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder SEC dat het bij het uitgeven van de token een ongeregistreerd effect heeft verkocht.
Hiervan is het uiteindelijk vrijgesproken, hoewel de SEC nog wel nieuwe stappen lijkt te ondernemen. Het bedrijf is ooit begonnen met de cryptomunt om een alternatief te gaan bieden voor de ouderwetse transactiesystemen die op dit moment voor internationale transacties gebruikt worden.
XRP is not a security.
This victory for @Ripple is a win for the entire industry and a step toward regulatory clarity in the U.S.
A huge thank you to @bgarlinghouse, @chrislarsensf, and @s_alderoty for their leadership and the #XRPCommunity for their continued support.
— Ripple (@Ripple) July 13, 2023
Ripple wil met XRP een alternatief bieden voor SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), een systeem dat in 1973 gelanceerd werd. Door hier blockchain-technologie toe te passen moeten transacties veel sneller en goedkoper verstuurd kunnen worden.
Het netwekr van XRP is een stuk minder decentraal ingericht dan Bitcoin dat is. Zo is er een fonds dat eens in de zoveel tijd een nieuwe lading XRP tokens op de markt aanbied en zit er dus een bedrijf achter de cryptomunt.
Lees meer over de Ripple koers verwachting.
4. Binance Coin (BNB)
Binance Coin is de cryptomunt die hoort bij één van ’s werelds grootste exchanges; Binance. Om de exchange extra mogelijkheden te bieden zijn ze begonnen met een eigen blockchain. Dit was in eerste instantie de Beacon chain, maar deze is later vernieuwd naar de BNB smart chain, een blockchain waarop tokens aangemaakt kunnen worden en nog veel meer.
In eerste instantie biedt BNB je vooral voordelen voor het gebruik bij de exchange zelf. Zo ontvang je tot 25% korting op de kosten voor spot en margin trading en 10% top future trading kosten. Verder kun je gebruik maken van veel meer mogelijkheden van de exchange zelf en commissies ontvangen via een Referral programma.
The BNB Chain Fusion is a strategic shift to migrate the Beacon Chain’s functionalities to BNB Smart Chain (BSC) and retire Beacon Chain ⚡️
Want to learn about this exciting upgrade? We've created a dedicate page answering all your burning questions!https://t.co/yhG8U12kp9 pic.twitter.com/cpgLjgBe3O
— BNB Chain (@BNBCHAIN) January 23, 2024
Binance was de eerste exchange die een eigen coin in het leven heeft geroepen en daarna zijn veel andere exchanges gevolgd in dit voorbeeld. Vanwege de grootte, en het feit dat ze de eerste waren, is BNB wel de meest waardevolle cryptocurrency in deze categorie.
De koers van Binance coin ontplofte in het eerste jaar van 2021, toen de waarde van coin van $40, – steeg naar meer dan dan $640,-. Daarna is de koers relatief overeind gebleven, met een dieptepunt van zo’n $210,-.
Lees meer over de Binance Coin koers verwachting.
5. USD Coin (USDC)
Hierboven heb je al alles kunnen lezen over de stablecoin van Tether, maar in de top 10 is nog een stablecoin te vinden die zich vasthoudt aan de dollar koers. USDC is een stablecoin die door het Centre Consortium wordt aangestuurd, een consortium waarin bekende crypto bedrijven Circle en Coinbase de krachten gebundeld hebben.
Met USDC hebben ze een stabelcoin op de markt gebracht die op 15 verschillende blockchains verkrijgbaar is en 1-op-1 ondersteund wordt door reserves. De koers van USDC staat sinds 2021 redelijk stabiel rond de dollar prijs, met één drop in maart 2023 toen bekend werd dat er een groot deel van de reserves van de stablecoin bij de Silicon Valley Bank stonden, een bank die op dat moment failliet werd verklaard.
Dit is vervolgens zo snel mogelijk opgelost door Circle en sindsdien staat de koers weer op $1,-. Dat de stablecoin ook omarmd wordt door Coinbase geeft het meteen een groot bereik. Zeker gezien traders die op hun Coinbase account USDC hebben staan een beloningspercentage van 5,1% ontvangen.
Op het moment van schrijven zijn er zo’n 25,7 miljard tokens in omloop en is dat dus ook de totale marktwaarde in dollars. Er worden continu nieuwe tokens uitgegeven waar dan weer reserves voor opgeslagen worden in een onafhankelijk fonds.
6. Cardano (ADA)
Cardano is een crypto project met een eigen blockchain dat zich richt op de toepassing van deze blockchain in verschillende sectoren. Zo richt het zich op onderwijs, overheid, retail, gezondheidszorg en de financiële sector. Bij de Cardano blockchain hoort ook de eigen ADA cryptocurrency.
Deze cryptomunt staat al jaren in de top 10, maar lijkt nog niet een echte stap te zetten richting de top 5 meest waardevolle cryptocurrency. Dat komt mede omdat het team achter Cardano vooral bezig lijkt met technische ontwikkelingen, en zich minder richt op het pushen van de cryptomunt zelf.
Explore our #Cardano Developer Portal's Developer Blog series for insightful interviews with projects building on Cardano.
Learn about their mission, challenges, choice of Cardano, upcoming milestones, and more.
Stay tuned for additional interviews in 2024!…
— Cardano Community (@Cardano) December 18, 2023
Cardano wordt geroemd vanwege het zeer zuinige Proof-of-Stake systeem dat ze al sinds de lancering van de cryptomunt gebruiken. Daarnaast zijn ze continu bezig met de ontwikkeling van het netwerk zodat deze nog stabieler wordt en steeds meer functies kent.
De blockchain is het best te vergelijken met Ethereum, zo biedt het ook smart contracts aan, kunnen er tokens op aangemaakt worden en gebruikt het vergelijkbare systemen om het netwerk up-to-date te houden.
Lees meer over de Cardano koers verwachting.
7. Solana (SOL)
Er zijn de afgelopen jaren meerdere uitdagers ontstaan voor Ethereum. Solana is één van die uitdagers en ook zij ontwikkelden de blockchain om een sneller, beter schaalbaar en zuiniger alternatief te worden voor het smart contracts platform.
Het project werd in 2020 op de markt gebracht en niet lang daarna volgde een bull markt waarin alle crypto koersen de lucht inschoten. Ook de Solana koers profiteerde hiervan met een koersstijging van $1,70 naar meer dan $250 in minder dan een half jaar tijd.
The future of tokenization.
A new horizon for blockchain.
⏳…loading Soon™— Solana (@solana) January 23, 2024
Er zijn bij Solana de afgelopen tijd wel enkele problemen ontstaan, zo bleek dat de FTX exchange een groot deel van haar reserves in Solana had staan. Toen deze exchange failliet ging, had dit zijn doorwerking op de interesse in Solana en daarmee de koers van de cryptomunt.
De afgelopen tijd wordt Solana echter weer steeds populairder, mede door de lancering van enkele nieuwe tokens op de Solana blockchain.
Lees hier hoe jij Solana kunt kopen.
8. Dogecoin (DOGE)
De meest populaire meme coin ter wereld is Dogecoin, een cryptomunt gebaseerd op het Shiba Inu-hondenras en een bekende meme. Waar tegenwoordig veel meme coins gelanceerd worden via andere blockchains, heeft Dogecoin een eigen blockchain ontwikkeld.
De blockchain van Dogecoin bestaat inmiddels al meer dan 10 jaar en maakt gebruik van Proof-of-Work, dit is het mechanisme dat Bitcoin ook gebruikt en waar miners nodig zijn om transacties te verifiëren op het netwerk. Er is wel een groot verschil met de Bitcoin blockchain; Dogecoin heeft een ongelimiteerde oplage.
Dat er steeds meer Dogecoins op de markt komen en hier nooit een einde aan komt, maakt het kwetsbaar voor inflatie. Hoe groter het aanbod immers is, hoe moeilijker het zal zijn om de koers op peil te houden.
Dogecoin heeft hierdoor echter wel meer kenmerken van een echt betaalmiddel. Daar ligt ook de kans voor Dogecoin, de munt is online zeer populair en er zijn geruchten dat bijvoorbeeld X gebruik wil gaan maken van Dogecoin als betaalmiddel.
Lees meer over de Dogecoin koers verwachting.
9. Tron (TRX)
Tron is de afgelopen tijd aan een indrukwekkende opmars bezig qua koers. Het blockchain netwerk wordt beheerd door een DAO, dit staat voor Decentralised Autonomous Organization. Dit houdt in dat iedereen met een belang in deze DAO mee kan bepalen wat de toekomst van het netwerk wordt.
Iedereen kan weer een belang in de Tron DAO verwittigen waardoor deze blockchain zeer decentraal ingericht is. Naast decentralisatie is de andere peiler van het TRON netwerk Empowerment, of towel het terug geven van de macht over geld aan de grote groep.
https://twitter.com/trondao/status/1749338041838346462
TRON richt zich met zijn blockchain op een aantal gebieden; Gaming, Financiën, Multimedia, Kunst en Governance. Het biedt veel mogelijkheden om op de blockchain van TRON applicaties te ontwikkelen om in deze gebieden nieuwe decentrale mogelijkheden aan te bieden.
De afgelopen tijd groeit de Tron blockchain steeds meer uit tot een populaire chain waar veel stablecoins bij aangesloten zijn en waar steeds meer mogelijkheden zijn op het gebied van DeFi, web3, NFT’s en GameFi.
10. Polygon (MATIC)
Tot slot is er Polygon; een zogeheten layer-2 netwerk dat als schaalbaarheidsoplossing voor Ethereum gebracht is. Dit was lange tijd het grote probleem van Ethereum, er konden niet veel transacties tegelijkertijd uitgevoerd worden en de kosten van deze transacties waren hoog.
Inmiddels probeert Polygon meer een stand-alone blockchain te worden die juist concurreert met Ethereum. Het noemt zichzelf ‘The Value Layer of the Internet’
Het project begint zich steeds meer uit te breiden naar andere delen van de crypto markt. Zo ging het in 2022 samenwerken met Disney om Augmented Reaility en NFT’s uit te brengen.
Vooral samenwerkingen met andere grote partijen bieden Polygon veel potentie voor de komende jaren. Zo ondersteunt het Amerikaanse Stripe betalingen in USDC via Polygon en hebben merken als Adidas en Prada hun Web3 toepassingen via Polygon ontwikkeld.
Eervolle vermeldingen
Andere belangrijke cryptocurrency naast Bitcoin zijn Avalanche, Polkadot, Chainlink en Shiba Inu. Deze projecten hebben vanwege uiteenlopende redenen de afgelopen jaren de top van cryptocurrency markt bereikt.
Zo is het Avalanche netwerk een blockchain met snelle transacties en de mogelijkheid om decentrale applicaties te ontwikkelen. Op het Avalanche netwerk kunnen snel Web3 applicaties ontwikkeld worden die zeer schaalbaar zijn.
Shiba Inu is een andere opvallende token die gebouwd is op het Ethereum netwerk. Deze meme coin heeft een aantal keer een indrukwekkende stijging meegemaakt en de Shiba Inu koers probeert via nieuwe ontwikkelingen steeds dichterbij Dogecoin te komen als meest waardevolle meme coin.
Waarom zijn cryptocurrencies belangrijk?
Cryptocurrency speelt een steeds grotere rol in de online wereld, ondanks dat de eerste cryptomunt ‘slechts’ 15 jaar geleden werd gelanceerd. Het is een relatief jonge markt, maar de blockchain technologie heeft al een aantal keer bewezen nieuwe technologische mogelijkheden te bieden aan het internet.
Ten eerste was dat het betalen met digitale valuta die volledig op een eigen systeem, de blockchain, ontwikkeld zijn en draaien. Hierdoor zijn banken overbodig geworden en heeft er niemand meer de macht over valuta’s.
Andere toepassingen die de laatste jaren zijn doorgekomen, zijn Web3-toepassingen als NFT’s, DeFi, GameFi, DAO’s en smart contracts.
Waarom zijn er zoveel verschillende cryptocurrencies?
Iedereen kan een cryptomunt ontwikkelen en in de afgelopen jaren is dat nog veel makkelijker geworden. Zo hoef je als ontwikkelaar niet meer zelf een blockchain op te tuigen, maar kun je gebruik maken van de mogelijkheden die geboden worden door andere blockchains.
Het speelt natuurlijk mee dat er enorme bedragen in de crypto markt rondgaan waar veel mensen een graantje van mee willen pikken. Niet elke cryptomunt is daarom even geschikt om in te investeren; er zijn al veel voorbeelden geweest van projecten die niet helemaal zuiver waren en vooral gericht waren op het binnenhalen van geld.
Een andere reden dat er zoveel nieuwe cryptocurrencies gelanceerd worden, komt omdat de eerste cryptomunten beperkte mogelijkheden hebben. Bij Bitcoin is er bijvoorbeeld veel kritiek op het energiegebruik terwijl Ethereum lange tijd gezien werd als niet-schaalbaar netwerk.
Er zijn dan vaak ontwikkelaars die hiervoor een oplossing bedenken en een nieuwe cryptomunt op de markt brengen. Over lange termijn gaan niet alle cryptomunten dat overleven en is er een groot deel van de markt waar
Waarom is Bitcoin nog steeds de meest belangrijke cryptocurrency?
Er zijn een aantal redenen dat Bitcoin nog altijd aan de top van de crypto markt staat; het was de grondlegger van de crypto markt, maar blinkt nog altijd op een aantal terreinen uit. Zo is Bitcoin de beste keuze als je op zoek bent naar een volledig gedecentraliseerde cryptomunt.
Daarnaast is de Bitcoin blockchain in al die jaren nog nooit gehackt en zorgt het ingewikkelde mining principe voor een uitstekende veiligheid. Daarnaast wordt Bitcoin steeds meer gezien als digitaal goud en als plek om waarde op te slaan.
Dit komt door de gelimiteerde oplage van 21 miljoen Bitcoins waardoor het aanbod van de munt niet toeneemt terwijl de vraag dat wel steeds verder doet.
Conclusie – De belangrijkste cryptocurrencies
Bitcoin staat nog altijd overeind als de belangrijkste cryptocurrency van de wereld, maar er zijn in de afgelopen 15 jaar veel alternatieven ontwikkeld waarvan een aantal goed overeind is gebleven. Bekende cryptocurrencies naast Bitcoin zijn momenteel Ethereum, Cardano en Tether.
Deze cryptocurrencies bieden in sommige gevallen een verbeterd alternatief voor bestaande blockchains. Daarnaast worden er ook veel zogeheten meme coins gelanceerd, waarvan Dogecoin het bekendste alternatief is.