Dapps- Wat is het en wat kan ik er mee?

Een steeds vaker terugkomende fenomeen zijn Dapps, dit staat voor Decentralized Applictations. Maar wat is dit? Voordat we zelfs maar kunnen begrijpen wat Dapps kan doen, moeten we bekend zijn met de onderliggende technologie. Eenvoudig gezegd, een blockchain is een grootboek van transacties die zijn georganiseerd in ‘blokken’ en aan elkaar zijn gekoppeld door middel van cryptografische validatie.

De sleutel is om te begrijpen dat de grootboek niet wordt opgeslagen op een gecentraliseerde locatie. Dus ook niet wordt beheerd door een enkele entiteit. Het blokvalidatiesysteem resulteert in het onomkeerbaar toevoegen van nieuwe transacties en het behouden van oude transacties voor iedereen, vandaar de transparantie en veerkracht.

Definitie van Dapp

Omdat het concept nog redelijk in de kinderschoenen staat, is er misschien niet één definitie van wat een Dapp is. Er zijn echter opvallende gemeenschappelijke kenmerken van Dapps:

  • Open Source . Idealiter zou het moeten worden beheerst door autonomie en alle veranderingen moeten worden beslist door de consensus, of een meerderheid, van zijn gebruikers. De codebasis moet beschikbaar zijn voor onderzoek.
  • Gedecentraliseerd . Alle records van de werking van de applicatie moeten worden opgeslagen op een openbare en gedecentraliseerde blockchain om valkuilen van centralisatie te voorkomen.
  • Geïncentiveerd . Validators van de blockchain moeten worden gestimuleerd door ze overeenkomstig te belonen met cryptografische tokens.
  • Protocol. De applicatiegemeenschap moet een cryptografisch algoritme overeenkomen om bewijs van waarde te tonen. Bitcoin gebruikt bijvoorbeeld Proof of Work (PoW) en Ethereum gebruikt momenteel PoW met plannen voor een hybride PoW / Proof of Stake (PoS) 5 in de toekomst.

Verschil tussen dApps & Smart Contracts

De traditionele webapplicatie gebruiken HTML, CSS en Javascript om een ​​pagina weer te geven. Het zal ook details uit een database moeten halen met behulp van een API. Wanneer u op Facebook gaat, zal de pagina een API “bellen” om uw persoonlijke gegevens te verzamelen en deze op de pagina weer te geven. Traditionele websites: Frontend → API → Database

dApps lijken op een conventionele webapplicatie. De voorkant gebruikt exact dezelfde technologie om de pagina weer te geven. Het enige cruciale verschil is dat in plaats van een API die verbinding maakt met een database, er een Smart Contract is dat verbinding maakt met een blockchain- dApp enabled website: Frontend → Smart Contract → Blockchain

In tegenstelling tot traditionele, gecentraliseerde applicaties, waarbij de back-endcode op gecentraliseerde servers draait, hebben dApp’s hun back-endcode op een gedecentraliseerd P2P-netwerk. Gedecentraliseerde applicaties bestaan ​​uit het hele pakket, van backend tot frontend. Frontend is wat je zient en Backend de code op de achtergrond.

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Ook interessant” background=”” border=”” thumbright=”yes” number=”4″ style=”grid” align=”none” withids=”” displayby=”tag” orderby=”rand”]

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Type dApps

Type I: De DApp heeft een eigen blockchain.
Type II: De DApp gebruikt de blockchain van een Type I DApp. Type II DApp’s zijn protocollen die tokens leveren die nodig zijn om acties uit te voeren.
Type III: de DApp maakt gebruik van het protocol van een Type II DApp, maar het zijn ook protocollen die de uitgeven tokens vereisen.

Een Type I DApp is als een besturingssysteem: Windows, macOS, Linux, enzovoort. Type II DApp’s lijken op “algemene softwareprogramma’s” zoals een tekstverwerker of spreadsheetprogramma. Type III DApp’s zijn vergelijkbaar met gespecialiseerde software die een van de volgende soorten software gebruikt, “zoals een mail-merge-tool die een tekstverwerker gebruikt.”

Aantal dApps voorbeelden

Golem

Golem was een van de eerste wereldwijde marktplaatsen voor idle computing-kracht. Het platform vormt zichzelf als een “globale, open source, gedecentraliseerde supercomputer waartoe iedereen toegang heeft.” Wat betekent dat? Nou, het betekent dat als je ongebruikte rekenkracht hebt, je het aan het netwerk kunt lenen. Op zijn beurt is die ongebruikte of inactieve rekenkracht beschikbaar voor aanschaf van het Golem-netwerk als onderdeel van een gecombineerde bundel.

Elke gebruiker kan zijn rekenkracht delen en Golem Network Tokens verdienen. De eerste Golem-use case is bedoeld voor GCI-rendering, waardoor kunstenaars enorme computationele intensieve Blender- en LuxRenderer-scènes kunnen verwerken.

Golem is een Type II DApp.

Aragon

Aragon is een ambitieus, gedecentraliseerd beheerplatform, gebouwd op de blockchain van Ethereum. Aragon wil het makkelijker maken om private gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s) te maken. Dit betekent arbitrage, tokenbeheer en overdrachten, rolopdrachten, en nog veel meer.

Met de Aragon Network Token, ANT, kunnen gebruikers deelnemen aan de werking en besluitvormingsprocessen voor hun netwerk.

Aragon is een Type II DApp.

Sia

Sia is een gedecentraliseerd opslagplatform dat gebruikmaakt van ‘onvoldoende benutte harde schijfcapaciteit over de hele wereld’. Het platform verandert die lege harde schijven in goedkope cloudopslag die bijna iedereen kan gebruiken. Prijzen zijn goedkoop, vooral in vergelijking met andere grote cloudopslagproviders.

SIA CEO David Vorick droomt er zelfs van om een partnerschap aan te gaan met Netflix als “een van zijn persoonlijke doelen.

Sia a Type I DApp.

Hoe gedecentraliseerd zijn de ‘gedecentraliseerde platforms’ eigenlijk?

Hetzelfde geldt voor gedecentraliseerde applicaties. Veel nieuwe projecten die een token-sale lanceren, beweren dat hun nieuwe platform gedecentraliseerd zal zijn. Hoe vaak is dat echter zo?

Hoewel de onderliggende blockchain die het project wil gebruiken gedecentraliseerd is, zijn de feitelijke platforms waar veel startups mee bezig zijn, verre van gedecentraliseerd. In plaats daarvan wordt het woord decentralisatie simpelweg in hun marketingmateriaal gegooid in de hoop meer financiering te krijgen tijdens.

Een decentrale applicatie draaien betekent een aanzienlijke hoeveelheid invloed binnen een platform opgeven. Nadat de DApp is gecodeerd en gestart, moet er weinig of geen controle zijn over de inhoud van de applicatie.

Lees meer over:
crypto 101Dapps