Wat is Bitcoin? De 101 guide voor beginners

918 totale weergaven

Als u nog niet bekend bent met cryptocurrency, is uw eerste vraag waarschijnlijk “wat is Bitcoin?”. Het korte antwoord is dat Bitcoin een cryptocurrency of digitaal valuta is dat veilig wordt gemaakt door cryptografie. Bitcoin en de meeste (maar niet alle) andere cryptocurrencies gebruiken blockchain-technologie.

Een korte uitleg van Cryptocurrency

Er zijn veel verschillende cryptocurrencies die voor verschillende doelen kunnen dienen. Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptocurrency, maar niet alle cryptocurrencies lijken noodzakelijk op Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een makkelijke uitleg is dat een cryptocurrency eenvoudigweg een peer-to-peer digitaal betalingssysteem is. Een andere manier om peer-to-peer te zeggen is dat er geen tussenpersoon is, met name banken of financiële instellingen, die transacties mogelijk maken.

De geschiedenis van Bitcoin

Het whitepaper van Bitcoin is in 2008 gepubliceerd door een pseudo-anonieme persoon/groep met de naam Satoshi Nakamoto. Het was de allereerste keer dat iemand de ideeën van een digitale valuta en blockchain-technologie samenstelde.

Sindsdien speculeren mensen over de ware identiteit van Nakamoto. Als eerste Bitcoin miner is het bekend dat hij ongeveer 980.000 bitcoins heeft gemined. Deze coins zijn jarenlang onaangetast gebleven en het lijkt waarschijnlijk dat ze voor altijd uit de circulatie zullen blijven.

Satoshi Nakamoto werd voor het laatst gehoord van begin 2011. Velen hebben hem sindsdien geprobeerd te vinden, maar tot nu toe tevergeefs. Zelfs terwijl Nakamoto’s echte identiteit een mysterie blijft, leeft zijn creatie voort.

Waarom is Bitcoin gemaakt?

Het eerste blok dat door Nakamoto werd gemined – ook wel het genesisblok genoemd – bevatte een bericht “The Times, 3 January 2009, Chancellor on brink of second bailout for bank”.

Dit verwijst naar een nieuwsartikel over de reddingsoperaties van banken tijdens de economische recessie van 2008. Het wordt gezien als een politieke statement van Nakamoto . Bitcoin werd gemaakt om de financiële instellingen te verstoren die al lang onze economieën en bestaansmiddelen beheersten.

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Ook interessant” background=”” border=”” thumbright=”no” number=”4″ style=”grid” align=”none” withids=”” displayby=”tag” orderby=”rand”]

Wat maakt Bitcoin anders van Fiat-valuta’s?

Fiat-valuta worden al honderden jaren gebruikt als het primaire ruilmiddel. Voor het grootste deel van de tijd werd dit ondersteund door goud. In de 20e eeuw veranderde dat echter langzaam, en veel landen werden gedwongen de goudstandaard te verlaten als gevolg van de Grote Depressie.

Het antwoord is in wezen dat valuta’s worden ondersteund door vertrouwen in de instellingen die hen besturen. Bitcoin word ook niet ondersteund door grondstoffen oid. De waarde ervan, is net als die van fiat-valuta’s, gebaseerd op vertrouwen.

Wat Bitcoin anders maakt dan fiat-valuta’s, is gewoon een kwestie van waar dat vertrouwen wordt geplaatst. Voor fiat is het vertrouwen geplaatst in door mensen gerunde instellingen. Voor Bitcoin ligt het vertrouwen in technologie – de blockchain.

Wat is een blockchain?

De innovatie die Bitcoin mogelijk maakt, is de blockchain-technologie. Een blockchain is een digitaal grootboek met informatie dat gemakkelijk over een netwerk kan worden verspreid. Het is wat Bitcoin toegankelijk maakt voor iedereen met internettoegang, waar ook ter wereld.

Elk blok in een blockchain bevat gegevens. In het geval van Bitcoins blockchain hebben die gegevens te maken met transacties. Zodra een block aan de blockchain is toegevoegd, kan deze op geen enkele manier worden verwijderd of anderszins worden gewijzigd. Nieuwe transacties worden verwerkt en gevalideerd door miners. Deze miners worden voor het berekenen van de code beloond.