Ether Spot ETF’s gaan $15 miljard aantrekken, zegt dit Bitwise rapport

1550 totale weergaven
ether

Ether (ETH) spot exchange-traded funds (ETF’s), die naar verwachting op korte tijd in de VS goedkeuring krijgen voor handel, zullen waarschijnlijk $15 miljard aan netto instroom aantrekken in hun eerste 18 maanden. Dat verwacht Matt Hougan, chief investment officer van Bitwise, maandag in een rapport.

Ether spot ETF’s

Een manier om potentiële instroom te schatten is door te kijken naar de relatieve marktkapitalisaties van bitcoin (BTC) en ether, aldus het rapport. Bitcoin vertegenwoordigt momenteel 74% van de gecombineerde marktwaarde, merkte het rapport op. Beleggers zullen waarschijnlijk toewijzen aan bitcoin en ether ETF’s in dezelfde verhoudingen.

Amerikaanse beleggers hebben sinds hun introductie in januari $56 miljard geïnvesteerd in spot bitcoin ETF’s. Dat is een aantal dat naar verwachting groeit tot $100 miljard of meer tegen het einde van 2025, naarmate grote wirehouses de producten goedkeuren voor handel op hun platforms, zegt de vermogensbeheerder.

“Als we deze $100 miljard als referentie gebruiken, moeten spot ether ETP’s $35 miljard aan activa aantrekken om pariteit te bereiken, een proces dat ik verwacht dat ongeveer 18 maanden zal duren,” schrijft Hougan.

De Grayscale Ethereum Trust (ETHE), met $10 miljard aan beheerd vermogen (AUM), wordt omgebouwd naar een spot ETF. Daardoor is er $25 miljard aan instroom nodig is om pariteit te bereiken.

Canada

In Canada vertegenwoordigen ether ETP’s echter slechts 22%-23% van het totale AUM, “iets onder hun absolute marktkapitalisatie gewicht,” zo staat in het rapport te lezen. Dit verschil is te koppelen aan het first-mover voordeel van bitcoin, zo schrijft Hougan.

“Sommige beleggers hebben misschien een bitcoin ETP gekocht en zijn daar gestopt, denkend dat hun blootstelling aan crypto daarmee gedekt was,” staat in het rapport. De analisten voegen er aan toe dat deze dynamiek ook op de Amerikaanse markt gebeurt.

Als we aannemen dat ether ETF’s slechts 22% van de markt opeisen, zoals in Canada, verlaagt dit de schatting van netto nieuwe instroom naar $18 miljard, en andere factoren halen er nog eens $3 miljard af. Voorlopig is dus speculeren hoeveel kapitaal dit nieuwe investeringsvehikel binnenharkt. Volgens Gary Gensler, voorzitter van de Securities & Exchange Commission, is het slechts een kwestie van tijd voordat de handel start.

Lees meer over:
ETFETHether

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...