Bitcoin sterk ten opzichte van Amerikaanse techaandelen

Bitcoin heeft zich deze handelsweek relatief sterk gehouden ten opzichte van de Amerikaanse Nasdaq. Terwijl de laatstgenoemde afgelopen week 4,14 procent inleverde, is bitcoin vanaf afgelopen maandag ongeveer 1 procent kwijt. Is de ontkoppeling begonnen?

Psychologische grens van 20.000 dollar

Het heeft er alle schijn van dat de all-time high van de bullmarkt van 2017 een belangrijk psychologische grens vormt voor de bitcoin koers. Rond de 20.000 dollar weet bitcoin zich relatief sterk te houden en blijven echte harde correcties uit. We zweven immers alweer relatief lang rond dit niveau.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook on-chain analist Will Clemente constateert dat de vraag naar bitcoin rond deze koersen enorm is. De orderboeken op Coinbase zijn vanaf 17.000 dollar en lager helemaal volgepropt met kooporders. De laatste keer dat het orderboek zoveel voller was aan de koopzijde was tijdens de dieptepunten van maart 2020.

Nu lijkt de markt zich dus ook op te maken voor goede koopmomenten en lijken mensen veel waarde te zien in bitcoin op 20.000 dollar. Als de koers zich op dit niveau weet te houden en de aandelenmarkten zakken door, dan kan dit weleens de langverwachte ontkoppeling markeren.

Correlatie bitcoin en aandelen

Lange tijd is de correlatie tussen bitcoin en de grote Amerikaanse aandelenmarkten namelijk enorm geweest. Zodanig zelfs, dat deze de 1,00 benaderde, wat betekent dat ze in principe in gelijke tred bewegen. Stijgt de Nasdaq met 1 procent? Dan volgt bitcoin en andersom.

Nu heeft de Nasdaq dus een fikse daling achter de rug, maar wist bitcoin zich redelijk te houden rond de koers van 20.000 dollar. Het zou meer dan welkom zijn als de correlatie van bitcoin met de aandelenbeurzen vanaf hier weer begint te dalen.

Het is goed mogelijk dat de verkopende kant van de markt geen kruit meer in de vaten heeft en dat bitcoin vanaf hier weer rustig kan bouwen aan de toekomst. De absolute schaarste maakt immers dat er niet oneindig bitcoin verkocht kan worden, uiteindelijk komt er steeds meer bij het hodl-leger terecht en dat drijft de koersen op de lange termijn op.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....