Charles Edwards: “Koerswijziging van Federal Reserve is dichterbij dan ooit”

De bitcoin koers heeft het in 2022 zwaar met de renteverhogingen van de Federal Reserve, die daarmee de torenhoge inflatie proberen te bevechten. Ook voor vandaag staat er een nieuwe renteverhoging op het programma die de Fed Funds Target Rate van 2,25 tot 2,50 procent met 0,75 procent of 1,00 procent zal verhogen.

Het einde is in zicht

Vrijwel alle financiële markten wachten op het moment dat de Federal Reserve een wijziging van de koers aankondigt. Dat is volgens velen namelijk het moment waarop de bearmarkt ten einde komt en we weer omhoog kunnen kijken. Tot nu toe toont de Amerikaanse economie zich echter veerkrachtig en lijken de renteverhogingen van de Federal Reserve daar geen verandering in te brengen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Charles Edwards van Capriole Investments is een koerswijziging van de Federal Reserve echter dichterbij dan ooit. In zijn nieuwsbrief geeft Charles Edwards aan dat assets volgens hem niet overgewaardeerd zijn op dit moment en dat de grootste angst al in de koersen verwerkt is.

"De risico-markten hebben een duidelijk bericht voor de Federal Reserve, ga op deze weg door en er gaat iets breken", aldus Charles Edwards in zijn meest recente schrijven. Dat baseert hij onder andere op de inversie van de rentecurve die extreme vormen begint aan te nemen.

Inversie van de rentecurve

Normaal gesproken is het zo dat investeerders een hogere rente vangen naarmate ze geld voor een langere periode vastzetten in obligaties. Op dit moment ontvangen investeerders echter meer rente op 2-jarige obligaties dan op 10-jarige obligaties.

Dit suggereert dat er iets niet in de haak is in de financiële markten en dat investeerders verwachten dat de rente op korte termijn omlaag moet. Als reactie daarop kopen ze op dat soort momenten in grote getale obligaties met een langere looptijd, om de relatief hoge rente zo lang mogelijk vast te leggen.

Door die enorme vraag daalt de rente van langlopende obligaties en in dit geval zodanig, dat de rente op langelopende obligaties lager is dan de rente op kortlopende schuldpapieren. Over het algemeen is dat een teken dat de rente op relatief korte termijn flink zal zakken.

Dat is een situatie die we ons nu nog niet kunnen voorstellen, maar waar de meeste professionals zich dus op voorbereiden. Onder meer op basis daarvan verwacht Edwards dat een koerswijziging van de Federal Reserve niet lang meer op zich laat wachten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....