$100 biljoen aan waarde verstuurd met het bitcoin netwerk

Number go up, is een bekend gezegde met bitcoin. Hoewel deze uitspraak doorgaans over de prijs gaat, kun je het wel bij meer metrics gebruiken. Zo ook wat betreft 'de totale waarde die met het bitcoin netwerk is verstuurd'. Deze statistiek is door de $100 biljoen geschoten.

Transactiewaarde

David Puell, een analist bij ARK Invest, komt met deze cijfers naar buiten. Hij beweert dat er meer dan $100.000 miljard aan waarde is verstuurd via de bitcoin blockchain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij gebruikt de statistieken van analysebedrijf Glassnode.

In de afgelopen 13 jaar is de prijs van bitcoin van $0 gestegen naar $69.000. Terwijl de prijs steeg en er transacties werden gedaan, zijn er bij elkaar opgeteld dus miljarden dollars aan bitcoin van eigenaar verwisseld.

$100 biljoen aan waarde verstuurd met het bitcoin netwerk

Twijfel en kritiek

Er zijn mensen die deze statistiek in twijfel zetten. Dat komt omdat je bij het doen van een bitcoinbetaling ook een wisselgeld-UTXO's aanmaakt. Als je bijvoorbeeld een kopje koffie betaalt van $2 uit een Unspent Transaction Output (UTXO) van $2 miljard, dan kan dit ruis op de lijn veroorzaken voor analisten.

De betaling is $2 waard, maar er word $2 miljard aan sats op de blockchain verplaatst.

Puell reageert ook op dit commentaar:

"De echte berekening van de cumulatieve economische activiteit is $7,3 biljoen. Dit getal is change- en entity-adjusted."

Statistiekenbedrijf ByteTree komt uit op $5,13 miljard door het gebruik van een andere methodologie.

Transactiekosten relatief

Het mooie van bitcoin is dat het qua fees niet uit maakt hoeveel waarde je verstuurt. In tegenstelling tot goud, waar je meer kosten maakt als je grotere gewichten aan goud(klompen) verscheept, is dit bij bitcoin anders.

Een betaling van $1 miljard wordt gelijk behandeld als een transactie van $1. Het gaat puur om de sats/vbyte die de betaler wil afstaan. Bij grotere betalingen is het dus aannemelijk dat de kosten qua percentage steeds verder dalen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws