100 jaar geleden stelde Henry Ford al een op energie gebaseerde valuta voor

100 jaar geleden stelde Henry Ford al een op energie gebaseerde valuta voor

Bitcoin lijkt behoorlijk dicht in de buurt te komen van een door de Amerikaanse uitvinder Henry Ford voortgebracht idee uit 1921.

Destijds stelde Ford namelijk al een op energie gebaseerde valuta voor als basis van een nieuw monetair systeem.


Op 4 december 1921 publiceerde de New York Tribune een artikel waarin de visie van Ford met betrekking tot zijn idee uiteengezet werd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de uitvinder zou het vervangen van goud door een op energie gebaseerde munt vele voordelen voor de wereld met zich meebrengen.

Het einde van financiële privileges en oorlog

De eerste reden voor Ford om te opteren voor een op energie gebaseerde munt was om het monopolie op geld van de bankierselite te breken.

Niemand zou het monopolie op rijkdom mogen bezitten en met een op energie gebaseerde valuta weet je in ieder geval zeker dat er gewerkt moet worden voor de creatie van nieuwe eenheden.

Daarnaast zou zijn idee volgens Ford, in ieder geval grotendeels, het einde van oorlog betekenen.

Overheden kunnen hun legers op dit moment nog financieren door geld bij te drukken en zo indirect de samenleving te belasten met het betalen van oorlog. Een munt die energie vergt om te creëren maakt dat onmogelijk.

Die moet je direct bij de bevolking weghalen middels belasting en niet indirect en stiekem door middel van inflatie.

Een op energie gebaseerde valuta zorgt voor een meer transparante samenleving en dwingt politici om meer eerlijk te zijn over hun plannen.

Ford had nooit de mogelijkheden om plan uit te voeren

In de tijd van Ford was het echter ondenkbaar om een op energie gebaseerde valuta in het leven te roepen.

Zonder hulp van de computer was dit simpelweg te complex en ben je alsnog aangewezen op gecentraliseerde partijen die uiteindelijk teveel macht hebben binnen het systeem om de voordelen van het idee van Ford te garanderen.

Honderd jaar later is er met de komst van bitcoin iets bijzonders aan de hand. Het lijkt erop dat het idee van Ford hiermee tot volle wasdom is gekomen.

Sinds 2009 zijn er meer dan 18,8 miljoen bitcoin in omloop gebracht op basis van het energie-intensieve proces van bitcoin mining.

Het grappige is dat buitenstaanders juist op die energieconsumptie zoveel kritiek hebben. Terwijl dat enorme voordelen met zich meebrengt, zie daarvoor alleen al de twee door Ford aangedragen argumenten.

Het einde van het monopolie op de geldpers en het einde van oorlog. Als dat al niet de energieconsumptie van bitcoin mining waard is, wat is dan wel waardevol genoeg om energie aan uit te geven?

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties