4 statistieken die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies!

Op moment van schrijven is de prijs onder de $45.000 gezakt, een niveau van circa één week geleden. Het plotse zakken leidde tot fors wat liquidaties op de derivatenmarkten.

Op momenten van correcties is het de kunst om kalmte te bewaren en uit te zoomen.

In deze tweet staan de prijzen van 19 september de afgelopen jaren. Alleen in 2015 lag de prijs lager dan het jaar ervoor.

1. Productiekosten naar 30,3 miljard dollar

Bitcoin mining bedrijven ontvangen een block subsidy van 6,25 bitcoin en transactievergoedingen voor het vinden van het volgende block op de blockchain.

Als je alle uitgekeerde block subsidies én transactievergoedingen uit de geschiedenis optelt, dan rolt daar een bedrag uit.

Glassnode noemt dit bedrag de thermocap en het totaal staat nu op 30,3 miljard dollar, een nieuw hoogtepunt.

Als je dit getal vergelijkt met de totale marktwaarde van bitcoin, dan ligt de output van het bitcoin netwerk (marktwaarde) bijna dertig keer hoger dan de input (productiekosten).

2. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De indicator Spent Output Profit Ratio (SOPR) deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars. Kortom, staat je munt in het groen of niet?

Een waarde boven 1 betekent virtuele winst en een waarde onder 1 betekent verlies bij verkoop.

Het is een laagdrempelige manier om de winstgevendheid in de markt te meten en gedrag van beleggers te verklaren.

Deze analist heeft op basis van de SOPR het verkoop - en hodl-gedrag van korte termijn speculanten en lange termijn hodlers vergeleken. Wat is hun gedrag in de huidige en vorige bullmarkten?

Lange termijn hodlers zijn bitcoin bezitters die hun munten vijf maanden of langer vasthouden zonder te verkopen. Korte termijn speculanten (STH) verkopen binnen vijf maanden.

In de eerste grafiek is zichtbaar dat de STH'ers momenteel op verlies staan met een SOPR-score onder de 1. Verkopen ze nu, dan verkopen ze met verlies.

4 statistieken die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs
SOPR-score van STH

In de tweede grafiek zien we dat korte termijn speculanten alleen verkopen bij heftige volatiliteit naar boven of naar beneden.

4 statistieken die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

In de derde grafiek zien we dat lange termijn hodlers niet met verlies verkopen in een bullmarkt (zoals de huidige bullmarkt), maar we doen dit aan het begin van een bearmarkt historisch gezien.

Doordat de meeste hodlers momenteel niet verkopen, is volgens deze analist een signaal dat de bullmarkt in tact is, ondanks de correctie onder $45.000.

Dat is ook wat analist Will Clemente ziet on-chain.

3. Bitcoin Price Temperature

Op deze maandagochtend ook traditiegetrouw aandacht voor de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) ontworpen door de Nederlander Dilution-proof en geïntroduceerd in dit artikel.

De indicator is in de basis als volgt opgebouwd: je trekt de huidige bitcoin prijs van de gemiddelde bitcoin prijs van de afgelopen vier jaar af.

Daar rolt een getal uit, dat wat zegt hoe de historische bitcoin prijs afwijkt van zijn bewegend vierjarige gemiddelde.

De uitkomst is een kleur. De kleuren rood en oranje staan gelijk aan een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

Door de correctie onder de $45.000 is de BPT-indicator afgekoeld naar ~2.

4 statistieken die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

Dilution-proof maakte ook bekend dat zijn ontworpen indicator nu te benaderen is bij Glassnode.

4. Crypto Fear & Greed Index

Indices zoals de Crypto Fear & Greed Index is een manier om inzicht te krijgen op het marktsentiment.

De onderstaande index, samengesteld door Alternative.me, is de resultante van een aantal variabelen zoals:

1. koersschommelingen

2. handelsvolume

3. sentiment op social media

4. marktdominantie

5. markttrends zoals Google Trends

De huidige score van de index is '50', wat wordt betiteld als 'neutraal'.

4 statistieken die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs
De Fear & Greed score afgelopen maand

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.