10x Research: Ethereum ETF dump voorspelt meer ellende

792 totale weergaven
ethereum opnames

De langverwachte Spot Ethereum ETFs, waarover de markt zo optimistisch was, hebben tot nu toe vooral koersdalingen opgeleverd voor Ethereum. Volgens het laatste onderzoeksrapport van 10x Research volgt de lancering van de Ethereum ETFs bijna hetzelfde patroon als die van Bitcoin in januari.

Problemen voor Ethereum

Volgens Markus Thielen hadden veel handelaren erop gerekend dat de Ethereum ETFs ongeveer 20% van de instromen van die van Bitcoin zouden pakken.

“Daarmee zagen ze een potentiële uitstroom van miljarden dollars uit Grayscale over het hoofd en de neiging van beurslanceringen om ‘verkoop het nieuws’-reacties teweeg te brengen. Bovendien gaat de cryptomarkt een seizoensgebonden zwakke periode in”, zo vertelt Thielen.

Daarbij lanceerden de ETFs op het moment dat ook Mt. Gox is begonnen met het uitkeren van Bitcoin aan zijn voormalige gebruikers. Mt. Gox was een exchange die in 2014 failliet ging en nu voor miljarden dollars aan Bitcoin gaat verdelen over de slachtoffers.

Grote uitstromen op komst

Volgens het rapport van 10x Research kan de Grayscale Ethereum ETF nog miljarden dollars aan verkoopdruk naar de markt brengen.

Op dag 1 verloor het fonds voor 481 miljoen dollar aan Ethereum en op dag twee ging het om 326 miljoen dollar.

Andere ETF-uitgevers zagen instromen, maar dat was niet voldoende om de gigantische uitstromen bij Grayscale af te dekken. Bitwise kende bijvoorbeeld een vliegende start met een instroom van 204 miljoen dollar op de eerste dag.

Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de uitstromen bij Grayscale, die gedeeltelijk richting partijen als Bitwise verplaatsen, omdat daar de managementfee een stuk lager ligt.

Grayscale rekent jaarlijks een managementfee van 2,5% over zijn Ethereum-fonds. Dat is een stuk minder gunstig dan de 0,15-0,20% die de meeste andere fondsen rekenen voor het beheren van Ethereum voor investeerders.

Waar de dalingen precies gaan stoppen is op dit moment nog lastig te voorspellen. Naast de cryptomarkt, doet namelijk ook de aandelenmarkt het op dit moment dramatisch. Nvidia en Tesla doken gisteren omlaag.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....