13,2 miljoen dollar aan klant-tegoeden van Huobi staan vast bij FTX

Het klinkt bijna te bizar om waar te zijn, maar het is echt waar. Huobi heeft voor 13,2 miljoen dollar aan klant-tegoeden ondergebracht bij FTX. De grote vraag is natuurlijk waarom een beursplatform ervoor zou kiezen om de tegoeden van zijn eigen klanten onder te brengen bij een ander beursplatform.

Waarom is dit gebeurd?

Dat is precies de vraag die Dylan LeClair zich op basis van het bovenstaande document ook stelde. In totaal gaat het zelfs om een bedrag van 18,1 miljoen dollar van Huobi, dat nu verloren is gegaan op het gevallen beursplatform van FTX.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het bovenstaande document staat dat de tegoeden van de klanten van Huobi op het beursplatform van FTX terechtkwamen vanwege "handelsverzoeken van klanten". Wat dat precies betekent is niet helemaal duidelijk. Eén van de mensen die onder het bericht van Dylan LeClair reageert kan het een beetje uitleggen.

"Over het algemeen is dit een praktijk die we 'remarketing' noemen. Het komt erop neer dat beurzen op deze manier hun orderboeken dikker maken voor tokens die weinig liquiditeit hebben. Dat doen ze door deze tokens bij grotere beurzen te parkeren", aldus BTCVIX.

Dat klinkt op zich als de meest logische verklaring, wat niet wegneemt dat het onprofessioneel is van Huobi om dat bij een beursplatform te doen waarvan ze de financiële situatie niet kennen. Er waren voor de problemen weinig twijfels over FTX, maar het blijft een vreemde situatie.

De schade valt mee

Uiteindelijk gaat het om 'slechts' 13,2 miljoen dollar aan klant-tegoeden, maar dat is wel een bedrag dat Huobi nu volledig moet afschrijven. Daar komen ook nog de eigen fondsen bij, die het op een totaal van 18,1 miljoen dollar brengen. Het is meer dan waarschijnlijk dat Huobi niet het enige beursplatform is dat op deze manier geraakt is.

De komende weken moeten uitwijzen in hoeverre andere spelers binnen de bitcoin-industrie problemen ondervinden van het omvallen van FTX. Buiten de reputatieschade voor de industrie natuurlijk, die op dit moment bijna onherstelbaar lijkt. Het gaat waarschijnlijk jaren duren voordat het grote publiek het weer aandurft om met grote bedragen bij de beurzen aan te kloppen.

In die zin is het omvallen van FTX een dramatische ontwikkeling voor de verdere adoptie van bitcoin. Hoewel het natuurlijk belangrijk is dat mensen hun bitcoin in eigen wallets bewaren, is dat voor beginners vaak een lastige opgave. Dat nu blijkt dat je zelfs de grootste beurzen niet kunt vertrouwen, is wat dat betreft geen goede zaak.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....