
Februari was een rampmaand voor cryptocurrency-bezitters, met gigantische hoeveelheden crypto verloren. Hackers en fraudeurs wisten in totaal bijna $1,53 miljard buit te maken. De aanval op Bybit, goed voor $1,4 miljard, was de grootste hack in de geschiedenis van crypto en werd toegeschreven aan de beruchte Lazarus Group uit Noord-Korea.
Bybit-hack overtreft alles
Op 21 februari kregen de hackers toegang tot een opslagwallet van Bybit, waarmee ze een recordbedrag stalen. De FBI bevestigde later dat Noord-Korea achter de aanval zat en dat de gestolen cryptocurrency’s inmiddels via duizenden adressen op verschillende blockchains verspreid worden.
Deze aanval overtreft ruimschoots de $650 miljoen die in 2022 werd buitgemaakt bij de Ronin Bridge-hack, eveneens uitgevoerd door Lazarus. Het illustreert hoe centrale opslagpunten in de crypto-industrie nog steeds een zwakke schakel vormen.
Met name als het gaat om altcoins, want voor Bitcoin is het redelijk eenvoudig om een multi-signature wallet aan te maken.
#CertiKStatsAlert 🚨
— CertiK Alert (@CertiKAlert) February 28, 2025
Combining all the incidents in February, we’ve confirmed ~$1.5B lost to exploits, hacks and scams.
The Bybit incident is the largest we have recorded since the Ronin Bridge exploit in 2022 which was also conducted by Lazarus.
More details below 👇 pic.twitter.com/n1fv9x0YNh
Ook Infini en ZkLend zwaar getroffen
Naast Bybit werd op 24 februari stablecoin-betalingsplatform Infini aangevallen, waarbij $49 miljoen werd gestolen. Onderzoek wees uit dat de aanvallers gebruikmaakten van een beheerderswallet die betrokken was bij de ontwikkeling van Infini’s contracten. Dit onderstreept het gevaar van ongecontroleerde adminrechten: een enkele kwetsbaarheid kan catastrofale gevolgen hebben.
Important update:
We’ve identified critical info regarding the exploit and we’re monitoring involved addresses. pic.twitter.com/xqZwRYg4CS
— Infini (@0xinfini) February 24, 2025
De Infini-hackers kregen een opvallend aanbod: als ze 80% van de buit teruggaven, mochten ze de overige 20% houden en zouden ze niet juridisch vervolgd worden. De deadline voor dit aanbod is inmiddels verstreken, en de hoofdwallet van de hacker bevat nog steeds ruim 17.000 Ethereum ter waarde van $43 miljoen.
ZkLend, een gedecentraliseerd leenprotocol, moest op 12 februari $10 miljoen afschrijven na een hack. Dit maakte het de derde grootste aanval van de maand.
Stijging in verloren crypto
Exclusief de Bybit-hack bedroegen de totale verliezen in februari nog steeds $126 miljoen, een stijging van 28,5% ten opzichte van januari. Wallet-compromissen waren de grootste oorzaak van verliezen, gevolgd door kwetsbaarheden in code ($20 miljoen) en phishingaanvallen ($1,8 miljoen).
#CertiKStatsAlert 🚨
— CertiK Alert (@CertiKAlert) January 31, 2025
Combining all the incidents in January we’ve confirmed ~$98m lost to exploits, hacks and scams, with ~$8m of that attributed to phishing.
As a reminder, the losses in January 2024 were ~$193m.
More details below 👇 pic.twitter.com/ZF7dPQDVLA
Opvallend genoeg leek er eind 2024 juist een daling in hacks en scams te zijn. In december werd ‘slechts’ $28,6 miljoen gestolen, vergeleken met $63,8 miljoen in november en $115,8 miljoen in oktober. Die trend werd in februari bruut doorbroken.
Deze golf van aanvallen laat zien hoe belangrijk beveiliging blijft in de crypto-wereld. Beleggers doen er goed aan om hun cryptocurrency’s zoveel mogelijk in cold wallets te bewaren, sterke wachtwoorden te gebruiken en extra voorzichtig te zijn met beheerdersrechten en smart contract-permissies.
Met hackers die steeds geavanceerdere methoden toepassen, is de noodzaak tot betere beveiliging groter dan ooit.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
