Whales in actie? 15.000 bitcoin uit 2014 gedumpt vóór forse daling

Whales hebben 15.000 bitcoin verplaatst op het bitcoin netwerk de afgelopen tien dagen. Opvallend, want in 2014 zijn deze munten voor het eerst aangekocht. Het zijn dus met recht oude munten te noemen die de tand des tijds behoorlijk hebben doorstaan.

1. Duizenden bitcoin gedumpt

Zijn het oude whales die plots geld nodig hebben, want een deel van deze oude bitcoin is naar de Kraken exchange gestuurd. Opvallend, want de 300 miljoen dollar aan bitcoin bewoog nog voordat de koers onder de $19.000 duikelde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is overigens niet dé reden dat bitcoin duikelde, maar het verschuiven van deze grote hoeveelheid, waarvan een deel dus verkocht is, brengt het aanbod aan bitcoin omhoog.

2. Honderden miljoenen dollars aan liquidaties

De plotse daling heeft volgens Coinglass circa 358 miljoen dollar aan future liquidaties veroorzaakt. Want zodra je met een future gokt op een hogere koers in de toekomst en de prijs zakt juist, dan verlies je geld met je future. Het zijn sowieso belangrijke weken voor bitcoin, ziet ook de Nederlandse analist Michaël van de Poppe. Bitcoin kan zich niet aan de macro-omstandigheden onttrekken.

Het is volgens hem belangrijk dat de koers weer de $19.300 herovert. Bovendien staan er de komende dagen vergaderingen bij de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve op het programma.

3. Een plus van 3,5% voor tienjarige Amerikaanse staatsobligaties

Beleggers vluchten nu naar de dollar en als een gevolg daarvan worden Amerikaanse staatsobligaties steeds duurder. Dat houdt de druk op bitcoin gaande, want investeerders vluchten uit risicovolle assets naar minder risicovolle producten zoals deze staatsobligaties.

De vraag is bovendien of de centrale banken nog verder willen gaan in het laten oplopen van de rentes. Volgens de Amerikaanse beurscommentator Charles Bilello liggen de rentes achter op de officiële inflatiecijfers.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...