Slapende whale stuurt 9-jaar oude bitcoin naar Kraken

Een onbekende whale heeft maar liefst 5.000 BTC naar cryptobeurs Kraken gestuurd. Op zich niets bijzonders, maar wel als je kijkt naar de herkomst van deze coins.

Slapende whale

De bekende cryptojournalist Colin Wu deelt namelijk dat de 5.000 bitcoin ter waarde van $100 miljoen maar liefst negen jaar onaangeroerd stond. De reporter verwijst naar data van blockexplorer OKLink.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij schrijft dat de whale (en eigenaar van het adres 18xGHNrU26w6HSCEL8DD5o1whfiDaYgp6i) op 5 september 5000,01 BTC aan bitcoin heeft verstuurd naar de Amerikaanse cryptobeurs Kraken.

Het wallet-adres is in 2013 voor het eerst gebruikt.

Ter referentie: destijds stond de koers van bitcoin nog op $617. De tweede grootste cryptovaluta van dat moment was Litecoin, terwijl plek vier werd ingenomen door Peercoin. Namen als Nxt, Quark en Woldcoin stonden ook in de top 10.

Volgens blockchain-detective Ergo zijn de coins (via-via) terug te herleiden naar de Mount Gox-hack. Namen van Jed McCaleb en Craig Wright komen voorbij in de discussies. De geruchtenmolen over de vergoedingsacties voor de slachtoffers kwam daardoor weer op gang.

Omdat de bitcoin blockchain open en transparant is, kun je geldstromen volgen. Zelfs als je besluit om een decennium niets met jouw coins te doen, zijn ze niet ineens 'vergeten', maar gaan de alarmbellen bij allerlei monitor-diensten vaak extra hard aan.

Op de site UTXO.live kun je de geldstromen per dag goed inzien. Elke UTXO is op een bepaald moment aangemaakt. Zodra je besluit om deze coins uit te geven, wordt deze Unspent Transaction Output gebruikt voor als input in een transactie.

Dit is wat men bedoeld met 'coins komen tot leven'. Het is alsof je euromuntjes negen jaar lang in je portemonnee laat zitten, zonder ze uit te geven.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhale