Whale verschuift $101 miljoen aan bitcoin voor slechts $3

Opnieuw wordt de markt opgeschrikt door een opvallend grote transactie. Dat meldt marktanalist Philip Swift op zijn Twitter-accounts.

Whales zijn entiteiten met minstens 1.000 bitcoin onder hun beschikking. Dat is nu omgerekend ruim 20 miljoen dollar. Ze beschikken als groep over circa 25% van alle bitcoin. Het is een groep die cumulatief in de markt meer bitcoin bezit dan bijvoorbeeld miners.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Regelmatig zijn er opvallende transacties van whales, die soms als een signaal naar de markt worden gezien. Er zijn zelfs aparte alertservices die automatisch hierover berichten.

In dit geval gaat het om een transactie die is verstuurd vanuit dit bitcoin adres. Daar stond sinds 19 december 2013 maar liefst 5.000 bitcoin op. Die maand in 2013 sluit de prijs op ~$750 per bitcoin, dus deze had toen al 3,75 miljoen dollar aan vermogen op dit adres staan.

Die bitcoinvermogen is sindsdien natuurlijk flink gegroeid. Op het hoogtepunt van de markt ($69.000 in november 2021), waren deze 5.000 bitcoin 345 miljoen dollar waard. Geen misselijk bedrag natuurlijk. Inmiddels is die waarde verdampt naar circa van 101 miljoen dollar ten tijde van deze transactie.

Op Twitter wordt er een hoop gespeculeerd wat de reden van deze transactie is. Hij lijkt niet te worden gelinkt aan een Mt. Gox wallet én deze 5.000 bitcoin is niet naar een exchange wallet gestuurd. Dus aangenomen mag worden dat deze hoeveelheid niet verkocht gaat worden.

Eerder deze week was er ook al sprake van een opvallende transactie. Destijds zei diezelfde Swift dat dit soort transacties niet zo vaak voorkomen. Opvallend: zodra oude munten in beweging komen van deze omvang, leidde dat tot een daling van de prijs vlak erna. Het is niet te voorzien of dat deze keer weer gebeurt, want er spelen heel veel factoren een rol in de prijsbepaling van bitcoin.

Uit deze on-chaindata blijkt dat whale entiteiten weer voorzichtig aan het bijkopen zijn momenteel.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...