2 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Ruim 3 miljard dollar aan liquidaties door prijsdump

De markt likt zijn wonden vandaag na de prijsdaling van 20% op één moment.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De top was $52.956 op de Bitstamp grafiek en de prijs daalde vrij vlot naar $42.900 op enig moment. Uiteindelijk sloot bitcoin de dag af met een correctie van 11%.

De daling is te verklaren door een liquidatie event op de derivatenmarkt, wat vaak een oorzaak is van een crash.

Uit onderzoek van Unfolded blijkt dat er 3 miljard dollar aan geliquideerde futures de afgelopen 24 uur hebben plaatsgevonden.

2 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Uit cijfers van Glassnode blijkt dat het getal zelfs hoger ligt. Zij spreken over 4 miljard dollar aan openstaande futures die geliquideerd zijn.

Maar wat is er dan gebeurd? Er zijn diverse analisten en marktvolgers die op Twitter naar een verklaring zoeken. Een overzicht van enkele reacties.

Sam Trabucco heeft een interessant draadje, waarin hij een verklaring zoekt voor hetgeen gebeurd is.

Hij heeft het over een herhalend patroon tussen de spot - en derivatenmarkt wat vaker is gebeurd in de geschiedenis van bitcoin.

Zijn conclusie: zodra de hebzucht en speculatie op de derivatenmarkt toeneemt tot een zeer hoog niveau, neemt de kans op een crash toe.

Want mensen gaan steeds tegen hogere prijzen bitcoin kopen. Vervolgens is er vaak een externe gebeurtenis waardoor het vertrouwen zakt en mensen weer bitcoin gaan verkopen. Dat kan COVID-19 zijn in maart 2020 of het verbod op mining in mei 2021.

Vervolgens worden de contracten die tegen een hoge prijs zijn gekocht geliquideerd, want de onderliggende spotprijs zakt en zo stort het opgebouwde open interest als een kaartenhuis ineen.

In de onderstaande grafiek die CryptoVizArt deelt, is ook duidelijk zichtbaar dat de daling gebeurde op de derivatenmarkt en later pas op de spotmarkt.

2 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

2. Circa 13 miljoen bitcoin in handen van hodlers

Vandaag zal de markt tot rust komen na zoveel volatiliteit, zo verwacht deze handelaar.

En dan is het soms goed om na zo'n crash om kalm naar andere cijfers te kijken. Zoals het aantal bitcoin dat in handen is van lange termijn investeerders, de hodlers.

Volgens Yassine Elmandjra, de bitcoin specialist bij investeringsfonds ARK Invest, is 13 miljoen bitcoin in handen van deze groep beleggers.

In de vorige on-chain update werd al duidelijk dat deze groep extreem hodl-gedrag vertoont.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...