‘20% van inwoners El Salvador gebruikt bitcoin wallet’

Uit een onderzoek blijkt dat de populariteit van de bitcoinapp Chivo onder El Salvadoranen afneemt. De door de overheid ontwikkelde wallet wordt steeds minder gebruikt.

Populariteit stagneert

Op 7 september 2021 werd bitcoin een wettig betaalmiddel in het Centraal-Amerikaanse land. Deze dag ging gepaard met de lancering van een app waarin de burgers zowel bitcoin als dollars kunnen aanhouden. Destijds kreeg men ook gratis $30 toegewezen bij registratie in de app, waardoor miljoenen mensen de wallet downloadden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit een onderzoek van het National Bureau of Economic Research van de Verenigde Staten blijkt dat 20% van de inwoners de app nog gebruikt. De steekproef is gedaan in samenwerking met Cid Gallup.

Bij het onderzoek werden in februari 1.800 volwassenen in het land geïnterviewd. Slechts twee op de tien ondervraagden gebruikt de Chivo-app nog steeds. Er waren ook nauwelijks mensen die de app dit kalenderjaar hadden geïnstalleerd.

De belangrijkste reden om de app niet te downloaden, is dat men liever contant geld gebruikt. De tweede reden om niet mee te gaan in de bitcoinhype van president Bukele, was een gebrek aan vertrouwen. Zowel in het systeem en de wallet, als ook het vertrouwen in bitcoin zelf.

Er gingen verhalen dat meer dan vier miljoen Salvadoranen in de eerste maanden Chivo hadden gedownload. Daarmee zouden meer mensen een bitcoinwallet op hun mobiel hebben staan, dan dat er mensen met een bankrekening waren.

Remittances

De onderzoekers deelden ook dat ze “geen bewijs” vonden dat de Chivo-wallet werd gebruikt om “op aanzienlijke schaal” internationale overboekingen te doen of belastingen af te rekenen.

Dit argument was een van de paradepaardjes rond de lancering: gratis en directe overboekingen, zonder daarvoor Western Union of MoneyGram te hoeven gebruiken.

Het statement is in lijn met uitlatingen van de centrale bank van El Salvador. Zij deelden dat “slechts 1,6% van de overboekingen in 2022 via digitale wallets werden verzonden”.

Een andere statistiek van lokale nieuwsbronnen noemt dat er tussen januari en februari 2022 ongeveer 1,1 miljard dollar aan El Salvador was overgemaakt. Slechts 19 miljoen dollar daarvan kwam binnen via de Chivo Wallet.

Uit een eerder onderzoek van de Kamer van Koophandel bleek dat 14% van de bedrijven bitcoin accepteerden. Het waren vooral grote ondernemingen, waarbij de ontvangen gelden doorgaans direct werden omgezet in Amerikaanse dollars.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador