Bitcoin niet populair bij bedrijven in El Salvador: 14% heeft het gebruikt

Volgens een onderzoek van de Kamer van Koophandel van El Salvador zijn bedrijven in het land niet erg snel met het accepteren van bitcoin.

Bedrijven en bitcoin

El Salvador schreef in september 2021 geschiedenis door als eerste land Bitcoin officieel als wettig betaalmiddel te erkennen. De Chivo-wallet werd door de locals massaal gedownload. Al was dat voornamelijk om de gratis $30 te claimen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bedrijven zijn iets minder happig op het accepteren van bitcoin. Van de 337 ondernemingen die tussen 15 januari en 9 februari zijn ondervraagd, gaf slechts 14% aan ook bitcoin transacties te hebben gedaan.

Meer dan 90% van de bedrijven gaf aan dat de adoptie van bitcoin in het land weinig invloed had op hun verkoop.

71% van de ondervraagde zijn mkb’ers, 13% geclassificeerd als middelgrote ondernemingen en 16% waren grote bedrijven.

De adoptie in het bedrijfsleven lijkt misschien tegen te vallen. Echter is er ook een keerzijde. Toen El Salvador in 2001 van de colon naar de Amerikaanse dollar overstapte, gebruikte maar 10% van de bedrijven na vijf maanden deze dollar. Vandaag de dag is de dollar het primaire betaalmiddel in het land.

Overheid is nog niet klaar

Voor de overheid van El Salvador is het allemaal nog maar net begonnen. De verwachting was dat ze afgelopen week $1 miljard zouden ophalen met ‘bitcoin bonds’. De oorlog in Oekraïne bracht de minister van Financiën echter aan het twijfelen over de timing van deze actie. De obligatie-uitgifte is voor zover bekend nog niet gestart.

Intussen downgraden kredietbeoordelaars zoals Fitch en Moody’s de nog openstaande obligaties. Ook het IMF heeft gewaarschuwd voor het risicovolle plan.

President Bukele zal over een paar weken ook op de Bitcoin 2022-conferentie een praatje geven. Eerder beloofde hij op Twitter al een “enorme verrassing”.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador