25% van alle bitcoin al vijf jaar niet verplaatst

De blockchain van bitcoin is transparant in te zien. Daardoor kunnen bedrijven zoals Glassnode allerlei trends en geldstromen in de gaten houden. Zo ook: slapende coins die wakker worden gemaakt doordat de eigenaars ze na jaren weer verplaatsen.

Slapende coins

Zo is te zien dat het deel van de supply dat meer dan een jaar niet actief was, weer daalt. Anders gezegd 65% van alle bitcoin staat sinds juli 2021 stil, maar de coins worden de laatste weken weer sneller van eigenaar verwisseld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het verleden was deze indicator een teken voor tops en bodems. Je kunt op basis van het verleden zeggen dat langetermijnhouders hun bitcoin voorafgaand aan een nieuw prijsrecord verplaatsen, waardoor het percentage daalt.

Op het moment dat de koers een bodem noteert, blijven deze hodlers weer van hun coins af.

Begin juni bereikte de Supply Last Active 1+ Years Ago-indicator een nieuw record van 65,72%. Voorheen betekenden waarden dicht bij 60% dat er al een bodem was bereikt.

25% van alle bitcoin al vijf jaar niet verplaatst

Diamond hands

Je zou de indicator nog wat ‘strakker’ kun afstellen, door te kijken welke Unspent Transaction Outputs (UTXO’s) al meer dan vijf jaar niet meer zijn bewogen.

Op een paar kleine dalingen na, is dit percentage altijd blijven oplopen. Momenteel is bijna 25% van de ruim 19 miljoen bitcoin die in omloop is, al meer dan vijf jaar niet verplaatst.

Dit betekent dus dat de eigenaars van deze coins echte diamond hands hebben en zich niet door een bearmarkt laten afschrikken. Intussen blijven er alleen maar meer van dit soort hodlers bij komen.

Anderzijds zit hier ook een deel van de supply tussen van mensen die hun private key zijn verloren, waardoor de bitcoin voorgoed verloren is. Dit maakt bitcoin schaarser, gezien er minder beschikbaar (of: te koop) is op de wereldwijde handelsbeurzen.

25% van alle bitcoin al vijf jaar niet verplaatst

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsglassnode