3 cijfers die belangrijk zijn voor de bitcoin koers

Met de bitcoinon-chainupdate maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

 1. Inflatiegraad

Lead analist Checkmate van Glassnode betoogt op Twitter dat uitgifte van nieuwe bitcoins een minder belangrijke factor is in vergelijking met de distributie- (en accumulatie-) krachten van bestaande bitcoinbezitters.

Volgens hem is het nodig om de koop-/verkoopdruk van langetermijnhouders (LTH) als een aanvullende factor op de uitgifte, is er een 'effectief' marktinflatiepercentage vast te stellen.

Op de top van een bullmarkt gaan langetermijnbezitters juist hun bitcoin verkopen, waardoor het effectieve 'marktinflatiepercentage' tussen 7% in 2021 en 22% in 2017 komt te liggen. Dat heeft tot gevolg dat lang inactieve bitcoin weer in omloop komt.

Anderzijds, in een bearmarkt gaan de langetermijnbezitters (hodlers) kopen en sparen (DCA'en) en dat leidt tot een effectieve netto-deflationaire kracht. Deze 'effectieve deflatiepercentages' kan tijdens een bearmarkt variëren van -11% tot -14% (momenteel op -4%).

Dus door te kijken naar deze metric, is het eenvoudiger om de dynamiek van de bitcoinmarkt te analyseren en daarop te anticiperen.

2. Bitcoin dominantie

Analist Benjamin Cowen kijkt naar de dominantie van bitcoin op de totale cryptomarkt. In zijn ogen gaat die alleen maar toenemen. In de eerste grafiek is te zien hoe de dominantie van bitcoin toeneemt als je de stablecoins (met name Tether) uit de vergelijking haalt. Maar de algemene lijn is opwaarts, met zo nu en dan een daling zodra mensen weer meer gaan geloven in kleinere munten (altseason).

In zijn ogen gaat het aandeel van altcoins met 40-50% zullen dalen ten opzichte van bitcoin. We hadden het nieuws over de SEC vs. Ripple en de dominantie van BTC heeft tot nu toe het vorige doorbraakniveau van 49% vastgehouden. Het draait voornamelijk om liquiditeit, en die blijft dalen ten nadele van de altcoins.

3. Rekenkracht bitcoinnetwerk

Tenslotte een feitje over de rekenkracht van het bitcoinnetwerk, ook wel bekend als hashrate. Analist PlanC ziet dat de 30-daagse simple moving average voor het eerst sinds januari nauwelijks onder de 60-daagse simple moving average is gezakt. Het is in zijn ogen een gezonde afkoeling, omdat de 30-daagse SMA ruim boven de 365-daagse SMA blijft. Zijn langetermijnperspectief van de bitcoin hashrate blijft zeer optimistisch.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...