2 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

De bitcoin prijs is onder de $20.000 gezakt de afgelopen 24 uur en dat heeft diverse gevolgen voor de markt. Wat zeggen de analisten?

1. Zeer lage bitcoindominantie

Bitcoin heeft nog steeds last van de macro-omgeving, waarbij de centrale bank van Amerika, de Federal Reserve, een belangrijke rol speelt. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het rentebeleid wordt aangepast.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De vrees van blijvend hoge energie - en voedselprijzen, ook door de spanning op het Europese vasteland, houdt centrale banken in hun greep. Het beleid heeft onder meer tot gevolg dat investeerders vluchten naar de dollar en uit aandelen, goud en bitcoin stappen. Dat heeft dalende prijzen tot gevolg, bovendien verkoopt een deel van de markt nu al maanden met gerealiseerd verlies , hun verkoopprijs ligt on-chain lager dan hun aankoopprijs.

Het beleid van de centrale banken leidt er ook toe dat het steeds duurder wordt voor centrale banken om obligaties op te kopen. Met andere woorden, het stuwt de overheidsschulden ook steeds meer op en het is de vraag hoe lang de centrale banken daarmee kunnen doorgaan.

Want zodra bedrijven en huishoudens in een recessie verkeren, zullen de centrale banken in dit huidige systeem weer te hulp moeten schieten door meer bij geld bij te drukken. Om geld bij te drukken moet men overheidsobligaties opkopen, en dan is het nadelig als deze veel duurder zijn geworden. Kortom, er zit ook een einde aan een krimpend beleid en minder liquiditeit voor de financiële markten en het blijft wanneer de Fed gaat bijdraaien (pivoting in vakjargon).

Door de zakkende bitcoin koers neemt het aandeel van btc in de totale cryptomarkt af. Uit cijfers van CoinMarketCap ligt de bitcoindominantie op slechts 39%, dat is het laagste punt sinds juni 2018.

Tradingview gaat overigens uit van 39,88%, nog steeds het laagste punt van de afgelopen acht maanden.

2 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
bron: Tradingview

2. Minder voorraad in het groen

Een zakkende koers heeft logischerwijs ook gevolgen voor het aantal wallets dat nog in het groen staat. Uit cijfers van Glassnode blijkt dat slechts 52% van de huidige bitcoin adressen in het groen staat. Dat is een maandelijks laagterecord op basis van het zevendaagse gemiddelde.

Andersom is er ook sprake van een hoog percentage voorraad dat op verlies staat, zo blijkt uit Glassnode cijfers.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...