3 on-chainsignalen voor de bitcoin koers

On-chaindata helpen om flink uit te zoomen en proberen lange termijn koerstrends te vangen. Het is ook geen exacte wetenschap, maar wel meer ontdaan van de dagelijkse hectiek op de markt. Wat zien de analisten aan on-chainsignalen?

1. Maandelijks rendement

De maand januari is bijna voorbij en daarom is daar weer het moment om terug te blikken. Veel groene cijfers voor bitcoin, met een maandelijks rendement van boven de 37% op moment van schrijven. Op enig moment stond het rendement zelfs op 43,2%, aldus on-chainanalist Checkmate van Glassnode.

2. Kostenbasis

Kijken we naar de metric Long Term Holder cost basis, dan komt de marktprijs daar weer sinds lange tijd weer boven. Een gezond signaal, aldus de Nederlandse analist National Root.

De ‘cost basis’ of ‘realized value’ is de prijs van een bitcoin toen deze voor het laatst is verplaatst. Vervolgens is die informatie gekoppeld aan adressen van langetermijnhouders. Dat zijn adressen waarvan de bitcoin 5 maanden of langer niet heeft bewogen.

3. Stablecoin instroom

De groene cijfers van januari zijn vooral ook toe te schrijven door een grotere supply aan stablecoins zoals Tether USDT en USDC, de stablecoin van Coinbase en Circle.

Het zijn met name instituties uit het westen die aan het kopen zijn geslagen en niet zozeer Azië, zo stelt analist Willy Woo.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...