Bitcoin prijs schiet 60% omhoog in Nigeria

De lokale bitcoin prijs is in Nigeria met 60% omhoog geschoten. Een bitcoin staat nu gelijk aan 38.000 dollar omgerekend in de lokale munt de naira. Door een sterk toenemende vraag krijgt bitcoin lokaal een veel hogere wisselkoers.

Bitcoin prijs in Nigeria boven $38.000

Op de lokale cryptobeurs wordt bitcoin verhandeld voor maar liefst 17,8 miljoen nairas, omgerekend circa $38.700. Daarmee ligt de prijs lokaal ruim 60% hoger dan op andere markten zoals in Nederland.

Aanleiding zijn toenemende spanningen tussen de centrale bank van het land en de burgers. Aanleiding voor de vlucht naar bitcoin is het instellen van nieuwe limieten voor cashopnames. Een nieuwe stap om dit land naar een cashloze samenleving te brengen maar dat stuit op flinke weerstand. Cash is onlosmakelijk verbonden met het leven van de mensen in Nigeria.

Door het geld te digitaliseren krijgt de overheid steeds meer controle over het geld en hoe dat besteed wordt. Bitcoin biedt een pseudoniem alternatief en is peer-to-peer te verhandelen zonder derde partij.

Eerder deze maand legde de centrale bank nieuwe limieten op. Vanaf 9 januari mogen burgers maximaal 20.000 nairas (ongeveer $ 43,50) per dag opnemen bij geldautomaten, met een wekelijkse limiet van 100.000 nairas (ongeveer $ 217). Het doel is om de vraag naar cash te beteugelen en daarmee de inflatie van de naira munt.

Burgers konden tot 24 januari hun oude, hogere biljetten in te wisselen voor de nieuwe valuta. Er waren echter lange wachtrijen en klachten dat er onvoldoende tijd was om de deadline te halen. De centrale bank heeft die deadline nu verlengd tot 10 februari.

Het is niet de eerste keer dat de bitcoin prijs lokaal flink stijgt in Nigeria. In februari 2021 was er namelijk een verbod op cryptobeurzen in het land, waardoor de lokale premium opliep tot 36%. Door de recente interesse in bitcoin staat Nigeria ook bovenaan qua zoekopdrachten op Google.

Bovendien meldt Reuters op 26 januari dat de centrale Bank van Nigeria een lokaal creditcard heeft gelanceerd om te concurreren met een MasterCard en Visa. Deze "AfriGo"-kaart is bedoeld om Nigerianen betere toegang tot bancaire diensten zoals het ontvangen van geld uit het buitenland.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNigeria

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...