Deze 3 cijfers zijn vandaag belangrijk zijn voor de Bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. De korte termijn vraag die boven de markt blijft hangen is: breekt de koers door de $40.000 voor een volgende relief rally richting $60.000?

El Salvador lijkt een vergelijkbaar effect te hebben als het plan van Facebook om een eigen cryptomunt te lanceren. Overheden en toezichthouders schieten in de verdediging.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Illustratief is de Centraal Planbureau directeur Pieter Hasekamp die bitcoin en cryptocurrency’s wil verbieden. Ook de Bank of International Settlements (BIS) stelt nieuwe kapitaaleisen aan banken die bitcoin aanhouden. Bitcoin is daarbij geclassificeerd als de hoogste risicoklasse.

Bitcoin is technologie, een protocol waarop je nieuwe toepassingen kunt bouwen. Zoals de Strike app of andere Lightning apps, waar ze in El Salvador gebruik van maken zodat bewoners goedkoper dollars kunnen ontvangen. Dit is in de eerste een disruptie van de industrie van geldverwerking, de markt van namen als Moneygram en Western Union en ook Paypal.

Het biedt bewoners meer keuzevrijheid op het gebied van geld. De keuze in welke valuta men in de winkel wilt afrekenen, de belasting wilt betalen of wilt sparen.

En bitcoin groeit exponentieel, elke dag: de afgelopen 24 uur zijn er 20.000 nieuwe adressen op het netwerk bijgekomen.

Maar laten we naar de on-chain data van de bitcoin blockchain kijken, wat valt daar op?

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR) boven 1 na prijsdip

Het is een indicator die regelmatig terugkomt in de on-chain updates, maar het is dan ook een belangrijke: de Spent Output Profit Ratio (SOPR), ontworpen door Glassnode, een on-chain onderzoeksbureau uit Zwitserland.

De indicator deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars, waar een waarde boven de 1 (winst bij verkoop) of onder de 1 uitrolt (verlies bij verkoop). We zien dat de indicator - door het recente herstel boven $37.000 - weer boven de 1 is geraakt.

David Puell, bekend van de Puell Multiple, twittert niet zo vaak, maar verduidelijkt een eerdere tweet van zijn collega William Clemente III. Gaat de '1' als springplank dienen?

Volgens Clemente III ziet de indicator er positief uit vanwege drie redenen:

 1. Een dubbele bodem (groene pijltje)
 2. Bullish divergence: bears verliezen aan verkoopkracht en kopers winnen weer terrein
 3. SOPR hertest de waarde 1 na de prijsdip en dat fungeert als een lokale bodem

Wat voor gedrag zien we verder onder houders van bitcoin, want deze staan nu gemiddeld op winst zoals een SOPR boven 1 impliceert.

William Clemente III heeft een tussenstand gegeven van de lange en korte termijn houders van goud 2.0. Conclusie: lange termijn houders (adressen die al lange tijd niet verkocht hebben) blijven doorsparen.

Dit terwijl de korte termijn houders de afgelopen maand juist verkocht hebben. Daaronder zitten 'weak hands' die verkocht hebben toen de koers meer dan halveerde van $64.000 naar $30.000.

Dat waren ook 'whales' met meer dan 1.000 BTC op de balans, maar die nog gewend waren aan de mores van deze markt: diepe dalen en hoge pieken.

Conclusie: de afgelopen maand is er meer verkocht (31.262 BTC), maar de lange termijn houders zijn bezig met een inhaalslag. Want deze groep heeft 32.071 BTC meer gespaard als je de verkoop van de korte termijn houders eraf haalt.

In zijn ogen is deze accumulatiefase bijna afgerond waarmee hij bedoelt: de kans om op deze prijs nog bij te kopen.

Dilutionproof zegt dat de metric wel preciezer kan: is er wel sprake van verkoop, het omwisselen in fiat geld of blijven de munten gewoon in het netwerk waar ze van houder wisselen?

2. Hoe zit het met het stock-to-flow model?

Philip Swift geeft een tussentijdse update van het stock-to-flow model van de Nederlandse quant Plan B. De huidige spotprijs schommelt al enkele tijd onder de S2F-lijn. We zien ook dat de spotprijs in twee eerdere momenten (2013 en 2017) plots weer omhoog is geschoten.

Dat wil overigens niet zeggen dat het deze keer wél gebeurt, want de markt doet wat hij wilt. Momenteel lijkt er echter meer vraag te ontstaan naar het digitale goud.

De live versie van het S2F-model met de meest actuele stand van zaken is overigens hier te vinden.

Meer weten over het stock-to-flow model? Dan raden we de artikelen van Dilutionproof aan.

3. Relatief veel bitcoin naar beurzen gestuurd

On-chain analist Lex Moskovski ziet dat er in zeer korte tijd relatief veel bitcoin naar beurzen is verstuurd. Dat kan een signaal zijn dat houders hun BTC klaarzetten om aan te bieden (te verkopen).

De markt is echter in zwang geraakt van het El Salvador nieuws (meer keuzevrijheid op het gebied van geld), en dat voor meer positivisme in de markt, zo is de inschatting van Moskovski.

Toch is er volgens de Fear & Greed Index nog steeds sprake van 'extreme angst', een lage score van 21 op een schaal van 0 op 100. De analist PermaTORO Niño heeft deze index op een grafiek geplot. Het sentiment schommelt tussen de groene en roze stippellijntjes en is dus behoorlijk afgekoeld ten opzichte van de maanden eerder dit jaar.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
koerson-chain

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  Lees meer