Toezichthouder stelt extra eisen aan banken die bitcoin hebben

Banken moet genoeg kapitaal opzij zetten om toekomstige verliezen afkomstig van bitcoin te kunnen dekken. Dat bericht persbureau Reuters. Dat staat te lezen in een advies van de Bank of International Settlements (BIS).

Het advies kan worden gezien als een conservatieve maatregel, bedoeld om het gebruik van cryptocurrency's te ontmoedigen. Maar onder meer de Nederlandse pseudonieme PlanB ziet het juist als een positief signaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

'Bitcoin is nu formeel een assetklasse, het kan niet meer verboden worden'.

BIS stelt kapitaaleisen aan banken die bitcoin aanhouden

De Bank of International Settlements (BIS), gevestigd in Zwitserland, is op te vatten als de centrale bank der centrale banken. Het is een internationaal opererend orgaan die adviserend optreedt voor centrale banken. Voorzitter is de bekende Augustín Carstens, een centrale bankier afkomstig uit Mexico.

Ze komen nu met een voorstel (PDF) met daarin strenge kapitaaleisen voor banken en waarbij bitcoin als valuta in de hoogste risicoklasse is aangemerkt, onder meer vanwege de koersschommelingen van de munt. Illustratief is de duikeling van de munt in de maand mei: -38%.

Een van de centrale vragen die de BIS als toezichthouder stelt: wat doen we met banken die (grote hoeveelheden) bitcoin gaan aanhouden en wat zijn de risico's voor het betalingsverkeer maar ook voor de financiële positie van een bank?

De risicoweging is om precies te zijn 1250%. Dus stel dat een bank 100 dollar exposure heeft in bitcoin, dan schat de BIS het risico in op $1250. De eis die BIS nu stelt is dat banken hun bitcoin 100% dekken met extra kapitaalbuffers. Dus voor elke dollar die men aanhoudt aan bitcoin, moet een dollar tegenover staan.

Ze moeten daar aparte reserves voor aanleggen en bijvoorbeeld geen andere instrumenten voor gebruiken zoals spaardeposito's of leningen aangaan (bij de centrale bank).

Het gaat nog om een voorstel, wat zich moet vertalen in kapitaalvereisten en wet – en regelgeving voor banken is geschreven vóór het nieuws dat El Salvador bitcoin als betaalmiddel erkent.

El Salvador

Saillant: het voorstel is geschreven vóórdat El Salvador besloot om bitcoin wettelijk te erkennen als betaalmiddel, maar BIS ziet ook steeds meer banken en andere bedrijven die bitcoin als kasreserve aanhouden. Denk aan Tesla, maar ook een pensioenfonds in Singapore of een olie- en gasbedrijf in Noorwegen.

In het geval van El Salvador ligt er op landsniveau een concrete wet met een aantal concrete plannen, die het land binnen 3 maanden wil realiseren. Een van de plannen die het land heeft is het opzetten van een ontwikkelingsbank waarin het 150 miljoen dollar gaat stallen. Dat kapitaal wordt gaandeweg ingewisseld in bitcoin, maar in een natuurlijk tempo.

Het idee is dat de overheid van elke bitcoin transactie een klein beetje bitcoin laat inwisselen in deze overheidsdollars. De gebruikers merken daar verder niets van, maar via de sublaag, het Lightning Network, is dit technisch wel mogelijk.

Vandaag stelt Christine Lagarde, voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), dat een duale valutastructuur die El Salvador gaat hanteren 'een lastige' is.

'Voor de ECB verandert dit niets aan de wet - en regelgeving die er voor de digitale assetklasse is'. Ze verwijst daarbij impliciet naar een raamwerk wat de Europese Unie aan het voorbereiden is om uitgevers van cryptovaluta zoals stablecoins te gaan reguleren.

Brussel komt met een regelgevend kader, een uitvloeisel van de verordening ‘Markets in Crypto-Assets’ (MiCA) uit 2019.

Het betekent niet dat het plan van El Salvador op géén erkenning kan rekenen.

Frances Coppola, een bekende criticaster van bitcoin, geeft ook toe dat bitcoin als alternatief voor de dollar kan werken in een land waar 70 procent van de bevolking géén bankrekening heeft. Bovendien kan er bespaard worden doordat de diaspora in de VS (twee miljoen Salvadoranen wonen aldaar) nu bijvoorbeeld via Strike hun dollars kunnen overmaken.

De ontvangende partij kan kiezen of het deze familiegelden wilt ontvangen in (deels) dollars en (deels) satoshi's. Via een app zoals Strike is dat in te regelen.

Ook saillant: Carstens heeft zich altijd negatief uitgelaten over bitcoin en aanverwante cryptomunten, maar de assetklasse is inmiddels volwassen genoeg om er bancaire regels voor op te stellen. Eind januari 2021 toen de markt op een hype golfde na het breken van de $20.000 kwam de Mexicaanse bankier met de onverbiddelijke woorden: 'Bitcoin stort in elkaar'.

Reacties op voorstel BIS

Onder meer de Nederlander PlanB, bekend van het stock-to-flow model, reageert op het nieuws. Bitcoin is nu formeel een assetklasse, het kan niet meer verboden of gecriminaliseerd worden in zijn ogen.

Bitcoin is in de ogen van Plan B qua rechtspositie te vergelijken met enkele andere forex zoals de dollar, euro, pond en yen. Eerder heeft het Europese hof van Justitie bitcoin geclassificeerd als geld, waardoor bitcoin transacties btwvrije transacties zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app.

Lees meer over:
bankenBIS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...