3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Miners' reserves

Miners verdelen dagelijks 900 bitcoin onder elkaar. Analisten houden de wallets van miners nauwgezet in de gaten om trends te ontwaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

On-Chain College ziet dat het aantal bitcoin in de miner wallets recentelijk is gedaald. Op 13 april is de balans weer hetzelfde als op 6 januari 2022.

Er zit nu ruim 1,85 miljoen btc opgeslagen in deze wallets, omgerekend 74 miljard dollar tegen de huidige marktprijs ($40.000 voor het gemak, redactie).

De komende maanden moet duidelijk of deze dalende trend een blijvertje is. De invloed van miners moet ook niet overdreven worden. 1,85 miljoen is omgerekend ~9,7% van alle bitcoin die ooit gedolven zijn.

2. Whales

Onder miners bevinden zich ook whales, dat zijn entiteiten die over minstens 1.000 bitcoin de beschikking hebben. De onderstaande analist merkt op dat het aantal whale entiteiten op de markt licht afneemt.

Het is niet alarmerend, maar het aantal adressen met daarop 10.000 bitcoin is de afgelopen vier dagen met 4,6% gedaald. De exchange wallets zijn bij deze Glassnode-data uitgesloten.

Ook hier geldt, de komende weken en maanden moet blijken of dit een dominante trend is. Het kan ook zijn dat deze entiteiten hun wallets aan het herstructureren zijn dan dat ze in de verkoopstand staan.

3. Koopkracht behoud

Dat bitcoin een wapen tegen inflatie kan zijn, heeft de asset sinds 2009 wel bewezen. Westerse landen kampen met hoge inflatie. In Nederland is er sprake van dubbele inflatiecijfers, in Amerika gaat het officieel om 8,5% de afgelopen 12 maanden.

Dit is echter wel afhankelijk van wanneer je bent ingestapt. Ben je in november 2021 ingestapt, dan had je nu ruim 40% ingeleverd aan dollar - en dan wel eurowaarde.

Maar stapte je in 2014 in, dan ziet het plaatje er stuk mooier uit. Dan bewijst bitcoin zich als waardevol spaarmiddel.

Had je in 2014 1.000 dollar op je spaarrekening laten staan, dan was de koopkracht geërodeerd naar 505 dollar, bijna een halvering.
Had je het in bitcoin gestopt, dan kreeg je daar twintig keer zoveel dollars voor terug. Ten opzichte van de inflatoire optie, is het verschil zelfs 4.000%.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...