Deze 3 grafieken zijn relevant voor de huidige Bitcoin (BTC) prijs

912 totale weergaven

De bitcoin (BTC) koers is behoorlijk gecorrigeerd de afgelopen dagen. De koers ligt nu ruim 28% onder de all time high van $64.895 van 13 april.

1. Bitcoin koerscorrectie – 28%

Volgens het onderzoeksbureau Glassnode is dit de meest ingrijpende correctie in de huidige bullmarkt, zo schrijven ze in hun periodieke update.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De onderzoekers zien wel degelijk een parallel met de vijf grootste koerscorrecties van de bullmarkt uit 2017.

De zogenaamde primaire fase van de bull run, waarbij de koers tientallen nieuwe ath’s maakt, loopt nu circa 200 dagen. Dat is relatief kort in vergelijking met 2017, toen deze primaire fase 365 dagen duurde.

Glassnode gaat er dus vanuit dat de huidige bull run 200 dagen geleden gestart is, eind 2020.

Deze 3 grafieken zijn relevant voor de huidige Bitcoin (BTC) prijs

2. Bijna één kwart wallets (23%) staat onder water

Welke adressen staan momenteel – door deze correctie – op verlies? Volgens Glassnode staan er 23% van alle on-chain entiteiten op verlies. Ze omschrijven dit als ‘unieke, afzonderlijke wallets’, die dus tegen een hogere prijs (in dollars) ooit gekocht hebben dan de huidige marktprijs.

Relativering: 77% staat dus nog op winst ondanks de dip van de afgelopen dagen.

Glassnode maakt een vergelijking met drie andere, ingrijpende momenten uit de bitcoin koersgeschiedenis. Het gaat om drie vrij extreme correcties:

  • 2016: eerste correctie nadat de markt uit een tweejarige bearmarkt kwam (2015 en 2016)
  • 2019: eerste correctie nadat de markt uit een 1,5 jarige bearmarkt kwam (2018 tot medio 2019)
  • 2020: correctie en consolidatie na Black Thursday op 12 maart 2020 door de wereldwijde onzekerheid door het coronavirus
Deze 3 grafieken zijn relevant voor de huidige Bitcoin (BTC) prijs

3. Gerealiseerde marktwaarde

De gerealiseerde marktwaarde is een indicator om de totale waarde van het bitcoin netwerk te berekenen. Dit is simpelweg het optellen van de prijs van alle bitcoin van toen ze voor het laatst verstuurd zijn.

Dit is afleesbaar in de blockchain. Ze
kijken daarbij naar naar de UTXO, de Unspend Transaction Output.

In de geschiedenis van de bitcoin prijs is de totale marktwaarde maar drie keer onder de gerealiseerde marktwaarde gekomen. Dat gebeurde op drie kritieke momenten: maart 2015, december 2018 en maart 2020.

Deze 3 grafieken zijn relevant voor de huidige Bitcoin (BTC) prijs

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
on-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...