3 on-chainsignalen die vandaag van belang zijn voor bitcoin (BTC)

3 on-chainsignalen die vandaag van belang zijn voor bitcoin (BTC)

On-chaindata helpen om flink uit te zoomen en proberen lange termijn koerstrends te vangen. Het is ook geen exacte wetenschap, maar wel meer ontdaan van de dagelijkse hectiek op de markt. Wat zien de analisten aan on-chainsignalen?

 1. Puell Multiple: 0.82

De Puell Multiple is ontworpen door David Puell. Het is een metric die de winstgevendheid van miners meet. Bij deze indicator wordt de dagelijkse gemiddelde bitcoin miningkosten gedeeld door de dagelijkse gemiddelde elektriciteitskosten voor het minen ervan. Zodra de waarde hoger dan 1 ligt, dan genereren miners gemiddeld voldoende inkomsten om de kosten te dekken. Lager dan 1 betekent dat miningbedrijven gemiddeld verlieslatend zijn.

Momenteel is het getal 0.82 (1 februari 2023). Wel is het zo dat de metric is gestegen, ziet ook de technisch analist Peter Swift.

2. MVRV: 0.29

De Market Value Realised Value (MVRV) is de verhouding tussen de totale bitcoinmarkt en het totaal aan gerealiseerde waarde. De gerealiseerde waarde is het totaal aan alle bitcoin (in dollars), maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain.

Uit deze verhouding rolt een cijfer, de Z-score. Hoe lager deze score, dus hoe dichter de market cap op de realized cap ligt, hoe meer ondergewaardeerd bitcoin is. De huidige score is 0.29, waarmee de markt uit de bodem lijkt te kruipen, uit de groene zone dus. Deze metric moet de komende weken wel blijven stijgen voor meer vertrouwen op de middellange termijn.

bron: Glassnode
bron: Glassnode

3. Spaarders versus handelaren

Tenslotte een leuk grafiekje over de verhouding tussen hodlers en handelaren in de huidige markt. Bitcoindenker Pierre Rochard ziet dat er relatief gezien steeds meer spaarders zijn van bitcoin. Dat betekent dat een steeds kleiner stuk van de taart op de markt komt en dus liquide wordt. Minder handel dus voor de beurzen op de lange termijn, in ieder geval op de spotmarkt.

Hou Bitcoin Focus in de gaten, komende donderdag 9 februari een uitgebreide analyse van Maarten van CryptoQuant.

Lees meer over:
Bitcoin on-chain

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan