Wat betekent disinflatie voor de bitcoin koers?

De bitcoin koers steeg in de nacht van woensdag op donderdag behoorlijk door, nadat de markt besloot dat de toespraak van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell in navolging van de Amerikaanse renteverhoging van 0,25 procent bullish was. In die opleving werd zelfs de koers van 24.000 dollar doorbroken, maar nu handelen we daar weer onder en komen er volgens sommige analisten een paar belangrijke dagen aan.

Death Cross in aantocht?

Op het moment van schrijven is de bitcoin koers nog altijd bezig aan de langste periode ooit onder het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde. De duikvlucht onder die belangrijke trendlijn is kenmerkend voor de bearmarkt die bitcoin in 2022 doormaakte.

Inmiddels is er weer sprake van een opleving, maar handelt de koers nog altijd onder dat belangrijke gemiddelde. Het is echter nog maar de vraag hoe lang die opleving zal duren, omdat er in de weekgrafiek sprake is van een potentiële Death Cross.

Wat betekent disinflatie voor de bitcoin koers?

We spreken in de technische analyse van een Death Cross als het 200-weeks voortschrijdende gemiddelde onder het 50-weeks voortschrijdende gemiddelde valt. In de meeste gevallen dat die dodelijke kruising voorkomt, valt de bitcoin koers behoorlijk hard naar beneden.

"De Amerikaanse S&P 500 laat momenteel een driedubbele top zien op de maandgrafiek en bitcoin gaat richting een Death Cross op de weekgrafiek. Dat zijn over het algemeen signalen voor een top, maar de Federal Reserve, de FANG-aandelen en de Amerikaanse arbeidsmarkt zijn mogelijke 'wild cards' voor de koers," aldus Keith Alan van Material Indicators.

Disinflatie

Gisteravond waren alle ogen weer eens gericht op de Amerikaanse Federal Reserve. De belangrijkste centrale bank ter wereld verhoogde de rente zoals verwacht met 0,25 procent, maar het was vooral de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell die daarop volgde die voor het vuurwerk zorgde.

Powell sprak tijdens zijn persconferentie over "disinflatie," waarmee hij aangeeft dat de Federal Reserve constateert dat de inflatie nu echt terugvalt. Het is belangrijk om te weten dat disinflatie niet betekent dat er sprake is van deflatie, dalende prijzen, maar dat het gaat om een daling van de inflatie.

We zijn er nog niet helemaal, want de inflatie is nog altijd een stuk hoger dan de doelstelling van 2,0 procent die de Federal Reserve heeft, maar het begint er langzaam op te lijken. Het enige punt van zorg was de uitspraak van Powell over mogelijke renteverhogingen, meervoud dus.

De markt rekende er in eerste instantie op dat we in maart 2023 de laatste renteverhoging van dit jaar zouden zien. Als de woorden van de Federal Reserve geen stoere praat zijn, dan krijgen we er mogelijk nog meer. De markt lijkt daar, gezien de koersstijgingen, echter weinig van te geloven.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....