3 redenen waarom de Bitcoin (BTC) onder $46.000 dipte

Maandagnacht dipte de Bitcoin (BTC) koers naar kort naar $45.915. Welke redenen lagen hieraan ten grondslag?

Bitcoin koersdip

Bitcoin is een volatiel beest. Terwijl Nederland van het ijs genoot, brak de munt bijna de $50.000. Bijna, want bij $49.715 zette een daling in. Om maandagnacht rond 2 's nachts te dippen naar $45.915. Het was donderdag 11 februari de laatste keer dat de munt onder de $46.000 raakte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Waardoor wist de prijs niet door de magische grens te breken? We zetten een paar verklaringen op een rij.

1. Financieringspercentage 

De funding rate is één van de signalen die is te gebruiken om te bepalen of een markt oververhit is. Dit percentage gebruiken beurzen om ervoor te zorgen dat de prijs van futures dichtbij de indexprijs blijft. De indexprijs is een mandje van spotprijzen waarop de prijs van een termijncontract (future) is gebaseerd.

Zodra het financieringspercentage positief is, betalen de houders van een long positie (speculatie op een hogere bitcoin koers in de toekomst) de houders van een short positie (speculatie op een lagere bitcoin koers in de toekomst).

Coindesk sprak met Matthew Dibb, operationeel directeur bij Stack Funds. Hij zag dat het percentage om een long positie afgelopen zondag op het hoogste punt sinds 12 maanden stond (0,109%). Dat wijst op oververhitting van de markt. Concreet: een heel hoge graad van speculatie onder handelaren.

Zodra een groen balkje een waarde heeft van 0,1% of hoger is doorgaans sprake van "oververhitting". Kortom er stonden veel meer kopers dan verkopers in de rij om op bitcoin te speculeren.

Sinds het nieuws dat Tesla voor 1,5 miljard dollar aan BTC als kasreserve aanhoudt, is ook het financieringspercentage weer gestegen. Op moment van schrijven is het percentage weer aan het normaliseren.

3 redenen waarom de Bitcoin (BTC) onder $46.000 dipte

Zodra de prijs kantelt, zoals in deze vroege ochtend, dan maken de houders van een long positie verlies. De dip met bijna $4.000 heeft $300 miljoen aan long posities doen liquideren. Liquidatie betekent dat het bedrag waarmee gespeculeerd is, van iemands account wordt afgeschreven.

Circa 30% van de in totaal $1,33 miljard aan openstaande long posities werden in zéér korte tijd geliquideerd, zo blijkt uit cijfers van Coinalyze.

3 redenen waarom de Bitcoin (BTC) onder $46.000 dipte
2. Tijdelijke afname van institutionele vraag

Belangrijke kopers op de markt zijn grotere partijen die bitcoin nodig hebben voor hun dagelijkse business. Denk aan een Square of een PayPal. Of een Grayscale die zijn Bitcoin trust vooraf moet vullen om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag. Dat bedrijven een fiscaal voordeel genieten zoals ze een aandeel in dit trust kopen, draagt mede bij aan het succes. Net zoals het ontbreken van een Bitcoin ETF op de Amerikaanse markt.

CryptoQuant is een on-chain onderzoeker die de bewegingen op de bitcoin blockchain nauwgezet volgt. Ze weten welke clusters adressen tot welke entiteiten behoren, zo ook de wallets van een beurs als Coinbase.

En Coinbase Pro is weer de place to be voor Amerikaanse bedrijven die exposure willen hebben aan Bitcoin. Ze regelen niet alleen de aankoop, maar bewaren ook de sleutels. Dat doen ze voor Tesla en MicroStrategy, maar ook voor kleinere bedrijven, beleggingsfondsen en family offices.

Op de onderstaande rode lijn rond 6 uur in de ochtend zien we dat de premium bij Coinbase Pro negatief raakte, een signaal van een afnemende vraag onder grote investeerders. CEO Ki-Young Juvan CryptoQuant licht toe:

"Door deze zwakke instroom vanuit institutionele kant, was er ruimte voor een koerscorrectie."

3 redenen waarom de Bitcoin (BTC) onder $46.000 dipte


In dezelfde bovenstaande grafiek is te zien dat de toegenomen vraag (in Amerika) vooral gedreven is door meer vraag vanuit vermogende individuen en instituties. Want dan gaat de premium bij Coinbase omhoog en betaal je meer voor je bitcoin.

Wat ook niet meehielp is dat de motor van Grayscale tot stilstand kwam. In de maand februari is er relatief weinig ingekocht via dit fonds. De trend is dus dalend in plaats van stijgend, met uitzondering van afgelopen vrijdag (laatste groene balkje in onderstaande grafiek).

3 redenen waarom de Bitcoin (BTC) onder $46.000 dipte
3. Technische factoren

Tenslotte spelen ook psychologische factoren een rol. Het duurde ook even voordat de $20.000 weer werd overwonnen, net zoals de $40.000. Een bullmarkt is ook een markt waarbij de koers even op adem moet komen voordat er een volgende uitbraak volgt.De bulls raken tussentijds uitgeput namelijk.

Volgens Ari Paul, CIO bij BlockTower Capital is er sprake van een "korte, kleine correctie voordat er een nieuwe fase van de bullmarkt start." Dat komt omdat de vraag toeneemt op bedrijfsniveau. Simpelweg beursgenoteerde bedrijven zoals Tesla met relatief veel cash op de plank die onderhevig is aan inflatie.

In een uitgebreid draadje waarschuwt Paul ook voor de valkuilen van een bullmarkt.

Op moment van schrijven is de koers weer netjes hersteld boven $48.000 en is ook de funding rate genormaliseerd naar 0,05%, net zoals de Coinbase premium naar 50 dollar

3 redenen waarom de Bitcoin (BTC) onder $46.000 dipte

Wat meehelpt is dat het volume aan stablecoins op de exchanges wél blijft toenemen. Stablecoins zijn vaak munitie voor handelaren en investeerders om bitcoin te kopen, met name in Azië. In die regio zijn ze meer op Tether als wisselmunt aangewezen dan in Europa en Amerika.

3 redenen waarom de Bitcoin (BTC) onder $46.000 dipte
Lees meer over:
Grayscalekoersprijs

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Lees meer