3 signalen die van belang zijn voor de bitcoin koers vandaag

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Distributie van bitcoin

Analist Willy Woo geeft een update van de distributie van de munten in omloop.

Op zijn grafiek is zichtbaar dat de whales, de entiteiten met 1.000 Bitcoin of meer, hebben bijgekocht de afgelopen weken. Whales hebben circa 27% van de voorraad in handen.

De zogenaamde 'minnows', te vertalen als het visje de voorn, zijn entiteiten met 10 bitcoin of minder.

Een opkomende groep, want ze hebben druk geaccumuleerd de afgelopen periode. Qua aandeel in de voorraad is deze gestegen van circa 5% tot boven 10%.

conclusie: neutraal

2. Weinig volume bij 'jonge' munten

Vooropgesteld: volume betekent dit geval niet handelsvolume of bestedingsvolume, maar munthoeveelheid.

De onderstaande grafiek laat de bitcoin voorraad zien onderverdeeld in leeftijd (de tijd sinds de UTXO is aangemaakt op de blockchain).

Het aantal munten in omloop jonger dan een maand is circa 7% van de in totaal 18,8 miljoen BTC.

Zodra het aantal munten jonger dan één maand toeneemt, is dat een signaal dat oudere munten (bijvoorbeeld die twee of drie jaar oud zijn), worden uitgegeven. Dan wordt er een nieuwe UTXO aangemaakt en neemt het aantal jonge munten weer toe.

Maar dat is dus niet het geval: het volume cq. de hoeveelheid jonge munten neemt juist af in de huidige markt. Met andere woorden: er is een groter deel van de munten die rijper worden.

Checkmate concludeert dat deze opzet in drie van de vier gevallen heeft geleid tot een nieuwe fase van de bullmarkt.

Dat wil niet zeggen dat het deze keer ook gebeurt overigens.

conclusie: bullish

3. Stablecoins

De hoeveelheid stablecoins in de markt blijft toenemen, zo ziet Permabull Niño. Doorgaans een signaal dat er meer droog kruit aan de zijlijn staat van zowel de spot - als de derivatenmarkt.

Het loont om ook die derivatenmarkt in de gaten te houden, want liquidaties op deze markt leidde tot een prijsdaling van even 20% op de spotmarkt (zie de oranje spike naar beneden als illustratie van geliquideerde contracten).

Er was simpelweg teveel leverage in de markt om te gokken op een hogere prijs van bitcoin. Maar zodra die gok niet uitkomt, dan ontstaat er een lawine van liquidaties en dat heeft weer invloed op de prijsvorming op de spotmarkt.

Analist TXMC heeft over de invloed van de futuresmarkt op de spotmarkt een uitlegvideo gemaakt.

Diezelfde analist ziet nu dat de futuresmarkt een stuk kalmer is geworden.

Tenslotte nog een recente tweet over de bitcoin koers. Hoe gaat de koers deze week afsluiten (zondagnacht 2 uur 's nachts Nederlandse tijd is de officieuze sluiting).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...