Bitcoin Focus: Betalen bij McDonald’s met een bitcoin app gaat zo

Met de nieuwsbrief Bitcoin Focus zoomen we in op opvallende gebeurtenissen in de wereld van bitcoin. Deze week bespreken we onder andere de gebeurtenissen in El Salvador.

De Bitcoinwet en snelle betalingen

BitcoinMagazine.nl-collega Arnold zit deze weken in El Salvador. Met eigen ogen ziet hij wat het betekent als een land bitcoin als wettig betaalmiddel accepteert. Hij schreef er een uitgebreid stuk over.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een paar jaar geleden had ik nooit gedacht dat een land bitcoin zou accepteren. Ze hebben zelfs als land bitcoin op de balans gezet! Er zijn grote stappen gezet.

De wet betekent ook dat grote ketens zoals McDonald’s en Starbucks bitcoin (moeten) accepteren. Arnold probeerde het. Hij heeft een computer in Nederland staan waarmee hij Lightning-betalingen doet, dat zijn snelle bitcoinbetalingen. We noemen de computer een node in het Lightning-netwerk.

Hij deed een betaling bij een McDonald’s, gebruikte zijn node, en de betaling was binnen 10 seconden rond. Dat is dus een betaalinstructie naar Nederland, en een betaling naar de node van McDonald’s in El Salvador. 20 000 kilometer legde de betaling af, en in 10 seconden was het klaar.

Simpel gezegd betekent dat zijn bitcoin met 7 200 000 kilometer per uur (2000 kilometer per seconde) de aarde over flitsten.

Een kleine vijf jaar geleden kwam de eerste versie van LND uit, software om een node te draaien. Sindsdien zijn er meer dan 11 duizend aanpassingen gedaan, zijn we een tijd verder, en kan iedereen zelf een node draaien.

Er is nu dus een geaccepteerd wereldwijd betaalnetwerk dat werkt! Mensen kunnen wereldwijd nu veel goedkoper geld versturen, en dat gaat Western Union mogelijk $400 miljoen kosten! Geld dat bij mensen blijft, in plaats van bij betaalverwerkers blijft hangen.

Bitcoin is nu een jaar of 12 oud, Lightning een jaar of 5, en binnen die tijd staat het (al!) op de balans van een land, worden betalingen gedaan. Waanzinnig toch? Even lachen? Check dit filmpje!

Wil je meer verhalen zoals deze? Schrijf je via deze link in voor Bitcoin Focus, onze wekelijkse bitcoin only nieuwsbrief!

(Te) grote verwachtingen

Mensen hadden grote verwachtingen van de invoering van de bitcoinwet: “De koers gaat vast meteen flink omhoog!” en “De betalingen verlopen vast goed!”.

Wat betreft de koers: na een stijging van een paar weken, klapte hij in eens terug naar het niveau van augustus. Een goeie maand aan stijging weg dus, maar voor een hoop nieuwe bitcoiners wel even schrikken.

Dit soort dingen zijn normaal. Ik zit al meer dan 10 jaar in bitcoin, en dit soort schommelingen gebeuren nu eenmaal. Ik kan niet met zekerheid een reden aanwijzen, behalve dat mensen (te) grote verwachtingen hadden, inkochten met de hoop op flinke koersstijgingen, en toch verkochten toen dat niet voldeed?

Ik zou zeggen: Maak je geen zorgen. Zoom uit, kijk niet naar dagkoersen. Bedenk dat het om de lange termijn gaat, en dat bitcoin dit jaar nog op 50% winst staat.

Wat betreft betalingen: de president van El Salvador waarschuwde al: er komt FUD aan; Fear, Uncertainty en Doubt. Een hoop (fake) nieuws om onrust te verspreiden.

En die FUD kwam zeker. Mensen berichtten bijvoorbeeld dat de wallet geen Lightning-betalingen zouden doen, dat bleek onjuist. Gelukkig maar, want je koffie onchain betalen is niet de bedoeling.

Helemaal vlekkeloos verliep het echter ook niet. Zo waren er protesten, en ik kan dat goed begrijpen. Bedrijven worden verplicht om bitcoin te gebruiken, en de vorige keer dat mensen in El Salvador verplicht werd om van geld over te stappen liep dat ook niet goed.

Bij Bitcoin hoort het woord “vrijheid”, dus wat mij betreft liever: mensen toestaan en aanmoedigen om bitcoin te gebruiken, maar niet verplichten.

Daarnaast staan er nu honderden “pinautomaten” in El Salvador, die werkten ook nog niet allemaal. Ik vind dat niet heel gek, er was geen manier om dit op grote schaal te testen, en er moet nog wat geschaafd worden aan de oplossingen.

Al met al vind ik:

  • Het is waanzinnig dat al in zo’n korte tijd een land bitcoin op de balans heeft en accepteert;
  • Het is tof dat het Lightning-netwerk meteen liquiditeit verzorgt voor een land. Zodra duidelijk werd welke nodes de betalingen regelen, hebben mensen meteen gezorgd dat El Salvador goed verbonden raakte aan het netwerk. De nieuwe betalingen zullen vanaf nu dus beter verlopen.
  • Dit was de eerste grote test. Ik heb GEEN fundamentele problemen gezien.
  • Alle problemen zijn of worden opgelost. Dit maakt mij extreem positief, en daarom maak ik mij ook totaal geen zorgen over een koersdipje op de korte termijn. Het wordt voor steeds meer mensen duidelijk dat Bitcoin kan werken als betaalmiddel!

Blijf op de hoogte met bitcoin only nieuwsbrief Bitcoin Focus!

Wil je meer verhalen zoals deze? Schrijf je via deze link in voor Bitcoin Focus, onze wekelijkse nieuwsbrief!