3 statistieken die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

1. Fear & Greed Index op dieptepunt

De prijs dipte maandagavond naar $39.573 om vervolgens weer op te veren boven de $42.000. Een resultaat van veel koopvolume rond de regionen $39.000-$40.000.

Het is dan ook géén verrassing dat de Fear & Greed Index, een maatlat om om het marktsentiment te meten, een lage score van 21 laat zien dat staat voor 'extreme angst'.

Deze index is de resultante van een aantal variabelen zoals de koersvolatiliteit, volume, marktdominantie, maar ook marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

De index staat weer op hetzelfde punt als 25 juli, toen de koers weer omhoog kroop.

3 statistieken die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers


Over waarom de prijs daalt, is al veel gezegd. Door de bank genomen vallen er steeds twee woorden: Evergrande en de SEC.

Het Chinese vastgoeddebacle Evergrande zorgt voor onzekerheid op de aandelenmarkt in Hong Kong en het gevaar is dat overslaat naar andere markten, zoals Dylan LeClair het noemt in zijn analyse.

De Chinese centrale bank injecteert 120 miljard yuan (18,6 miljard dollar) in haar bancaire systeem na zorgen over de oplopende (vastgoed) schulden, maar of dat genoeg is valt te bezien.

Daarnaast wordt de Amerikaanse toezichthouder Securities & Exchange Commission vaak genoemd. De kersverse voorzitter Gary Gensler zinspeelt op nieuwe regels voor cryptocurrency's en dan stablecoins in het bijzonder.

Zoals de onderstaande jurist Grant Gulovsen opmerkt in deze tweet. Gensler richt vooral zijn pijlen op stablecoins, die hij omschrijft als 'instrumenten voor casinospelletjes'.

Omdat stablecoins zoals Tether USDT en USDC belangrijke opritten zijn naar de markt, zorgt dat voor onrust onder beleggers.

Onder meer op de optiemarkt is sprake van angst, zo stelt deze analist.

2. Illiquide voorraad op hoogtepunt

Kijken we naar on-chain data, dat is er nog steeds reden voor voorzichtig optimisme ondanks deze recente ontwikkelingen.

Glassnode-analist Checkmate concludeert juist dat de schaarste van bitcoin in circulatie toeneemt:

  • illiquide voorraad is op haar hoogtepunt met ruim 14,4 miljoen bitcoin
  • liquide munten raken 'ouder' wat betekent dat ze minder snel verkocht worden
  • de hoge liquide voorraad ligt op een dieptepunt met ruim 3,1 miljoen bitcoin

3. Spent Output Profit Ratio

De Spent Output Profit Ratio (SOPR) deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars.

Zo is vrij snel duidelijk of een bepaalde groep bitcoin bezitters virtueel op winst staat of niet.

Uit die deling rolt een waarde uit. Een waarde van 1 of hoger betekent virtuele winst, terwijl een waarde onder 1 virtueel verlies betekent.

De lange termijn investeerders (LTH) zijn beleggers die hun munten 5 maanden of langer vasthouden.

Zij staan op winst, zo blijkt uit deze analyse. Wel is de SOPR-curve dalend.

3 statistieken die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers

De korte termijn investeerders (STH) zijn beleggers die hun munten binnen 5 maanden spenderen. Zij staan op verlies.

3 statistieken die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers


Tenslotte een tweetje van een technisch analist Pentoshi met de conclusie: de koers moet naar $44.600 voor veiliger terrein.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...