30% belasting bitcoin miners VS lijkt van tafel na eerste deal over schuldenplafond

466 totale weergaven

Bitcoin heeft een plekje gekregen in het debat over het Amerikaanse schuldenplafond. Terwijl de Verenigde Staten op een faillissement afstevenden, onderhandelden de Democraten en Republikeinen over de voorwaarden voor het verhogen van dit plafond. Bitcoin werd een troef.

Geen miningbelasting

President Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy zijn het met elkaar eens geworden over de voorwaarden voor de overheidsschulden. Daarbij lijkt er op het eerste oog een belangrijke belasting tegengehouden: de DAME.

Het ging om een 30% belasting voor bitcoin miners die ook wel bekend stond als Digital Asset Mining Energy (DAME) accijnzen. Dit voorstel is nu van tafel.

Woensdag is het aan het Huis van Afgevaardigden om te stemmen over het plan. Dat is nog net op tijd alvorens de VS op 5 juni zonder geld zou komen te zitten.

Congreslid en Republikein Warren Davidson deelt op Twitter dat het "een van de overwinningen is" in de discussies over het schuldenplafond. Het belastingvoorstel is uit de "Fiscal Responsibility 5 Act of 2023" is verdwenen.

De overeenkomst over het schuldplafond van 99 pagina's gaat nu naar het Congres. Als men het hier over eens wordt, wordt de schuldlimiet opgeschort tot 2025. Zo gaat de VS niet failliet en kan het tijd winnen om de uitgaven terug te schroeven.

Eerder was Democraat en presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr. ook al kritisch op het belastingplan:

"Bitcoin mining gebruikt ongeveer hetzelfde als videogames, en niemand roept op tot een verbod hierop. Het milieuargument is een selectief voorwendsel om alles te onderdrukken dat de machtsstructuren van de elite bedreigt."

Ook Republikein Cynthia Lummis was tegen het plan. Op de Bitcoin 2023-conferentie in Miami vertelde ze het volgende: "Een bloeiende bitcoin mining industie is niet alleen een kwestie van een national security, maar ook een kwestie van energiezekerheid.". Fred Thiel van Marathon Digital was ook kritisch: "Bitcoin miners zullen de VS gewoon verlaten, en dat is echt wat ze proberen."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Amerikabelasting