“Belastingplan Biden voor bitcoin miners gaat niet werken”

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft onlangs een voorstel aangekondigd om Amerikaanse bitcoin-miners te belasten.

Hogere belastingen voor miners

Maar zodra dat beleid er echt komt, zullen miningbedrijven het land worden uitgedreven en geen belasting gaan betalen, zegt Fred Thiel, de chief executive officer van Marathon Digital.

Bitcoinminers zullen de VS gewoon verlaten, en dat is echt wat ze proberen”, zegt Thiel tegenover The Block tijdens de Bitcoin 2023-conferentie in Miami. De veranderingen in de belastingwetgeving voor cryptovaluta zijn voorgesteld in zijn begroting voor 2024. Het bevat wijzigingen in de zogenaamde “wash sale rules”, die effectief de belastingen op cryptohandel verhogen ten opzichte van de huidige behandeling.

Volgens Thiel leidt hogere belastingen niet tot meer consumptie van duurzame energiebronnen, iets wat de Biden regering en aparte staten ook verlangen van miners. Hij wijst erop dat het jaren kan duren voordat je een aansluiting op een wind – en zonnepark voor elkaar krijgt. “Bitcoin miners zorgen juist voor economische stimulansen en nieuwe banen”.

Miners vallen onder andere regels dan beurzen zoals Coinbase en Binance US. Maar ze hebben met andere uitdagingen te maken. “De banklobby roert zich sterk. Ze willen niet dat de crypto-industrie de banksector uitschakelt.” Ook gas – en oliebedrijven zijn soms vijandig, zegt Thiel. “Bitcoin mining in Texas maakt specifiek de behoefte aan “piekcentrales” overbodig, en dus heeft het een negatieve invloed op hun bedrijf. Als mining in Texas stopt, worden die centrales weer actief”.

Piekcentrales zijn elektriciteitscentrales die over het algemeen alleen draaien wanneer er een hoge vraag is naar elektriciteit, bekend als piekvraag. Omdat ze slechts af en toe stroom leveren, is de geleverde stroom veel duurder per kilowattuur dan basislaststroom.

Thiel bevestigt dat het bedrijf vorige maand een dagvaarding heeft ontvangen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, maar volgens hem is het enkel een informatieverzoek.

“Een dagvaarding betekent simpelweg dat mensen informatie willen”, zei hij. “Dat betekent niet dat er per se een onderzoek naar ons loopt.”

Biden en bitcoin

Volgens Thiel is er binnen de regering Biden een sterke wens om de bitcoineconomie zoveel mogelijk te frustreren.

“Hoewel ik niet zo ver ga om te zeggen dat ze bitcoin de nek om willen draaien, willen ze het mensen erg moeilijk maken om te opereren”, zei hij, eraan toevoegend dat het bedrijf al op zoek is naar groei buiten Amerika.

Marathon heeft zojuist een nieuw project in Abu Dhabi aangekondigd en is ook actief op zoek naar nieuwe initiatieven over de hele wereld in plaatsen als Paraguay, zegt Thiel.

Thiel zegt dat er redenen zijn om hoopvol te zijn na een periode van financiële stress en consolidatie in de bitcoinminingsector.

“Nu zijn we door de slechtste delen van de cryptowinter gekomen en ik denk dat mensen de prijs van bitcoin zien stijgen,” zei Thiel. “Ze zijn optimistischer. Ze zien dat het de goede kant op gaat.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...