30% belasting op bitcoin goedgekeurd door parlement India

30% belasting op bitcoin goedgekeurd door parlement India

De wetgeving uit India met daarin regels over cryptobelasting is goedgekeurd door het Hogerhuis van het parlement. Daardoor komt er een belasting van 30% op cryptobezit.

Belasting in India

De wet is officieel door het Rajya Sabha heen, waardoor het vanaf 1 april in werking treed. De goedkeuring van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer volgt nog geen week op goedkeuring door de Tweede Kamer (de Lok Sabha).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Men gaat 30% belasting heffen over bitcoinbezit, waardoor cryptovaluta in de hoogste belastingschrijf terecht komen. Dit plan komt uit de Finance Bill 2022 die in januari is opgesteld. Indiërs moeten dus belastingen afdragen over zowel het bezit als ook over betalingen met digitale valuta.

Ook kunnen traders hun verliezen niet meer verrekeningen met winsten. Daarmee krijgt de cryptomarkt dezelfde behandeling als die van weddenschappen op bijvoorbeeld paardraces.

Alsof het nog niet genoeg is, komt er ook aftrek van 1% voor iedere transactie, de zogenoemde deduction at source (TDS) . Het idee hierachter is dat men de geldstromen hoopt te kunnen volgen.

Kritiek

Er is veel kritiek gekomen op het wetsvoorstel vanuit de hoek van traders, experts en beurzen. Toch gaat de regering door met haar plan. De kritiek lag hem vooral in het feit dat bitcoin nu in dezelfde bak komt als kansspelen en weddenschappen. Dit betekent dat de Indiase overheid de cryptomarkt vergelijkt met gokken, in plaats van een activaklasse of nieuw monetair systeem.

In Nederland zijn de belastingregels een stuk soepeler. Bitcoin valt onder de regels van box 3, waardoor je alleen naar jouw cryptovermogen op de peildatum van 1 januari kijkt, en hier vervolgens belasting over betaalt. Het percentage daarover verschilt per individu en gezinssamenstelling en varieert (afgezien van het heffingsvrije vermogen) van 1,8% tot meer dan 5%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin belasting

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties